Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Oproep: Dierenartsen gezocht voor special interest group dierenmishandeling

– Oproep –

hond verdrietigDierenmishandeling is een ernstig feit. Het laatste decennium is er met name in de Angelsaksische landen onderzoek gedaan naar mishandelaars van dieren. De rode draad daarin is dat het mishandelen van de dieren vaak niet op zichzelf staat maar deel uitmaakt van een complex aan problemen, bij zowel de plegers als de directe omgeving en de samenleving

Uit onderzoek is bekend dat mishandelaars van dieren en/of hun partner de dierenarts niet mijden, in tegendeel. De dierenartsen vormen de belangrijkste en eerste bron van informatie als het gaat om dierenmishandeling.

Voor het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) zijn we opzoek naar dierenartsen (GD en P) om deel te nemen aan een pilot die één jaar duurt. Deze dierenartsen krijg een dagdeel nascholing op het gebied van de herkenning van dierenmishandeling. Van de SIG  dierenartsen wordt verwacht dat bij elke zaak waarbij ze dierenmishandeling vermoeden, ze deze zaak anoniem voorgeleggen aan het expertpanel van het LED. Dit expertpanel bestaat uit deskundigen van het NFI die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van letsel en medewerkers van het dept. Pathobiologie van de Faculteit Diergeneeskunde. Het expertpanel beoordeelt de zaak en koppelt de conclusies terug aan de dierenarts. Vervolgens is het de bedoeling dat in geval van dierenmishandeling de dierenarts een melding maakt bij 144.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van het LED, dr.Nienke Endenburg, n.endenburg@uu.nl

 

nieuws

toegevoegd op 20 juni 2017