Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Neurologie bij de kat

Datum: 22 juni 2017
Locatie: Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren te Utrecht, ingang Münsterlaan
Aanvang: 12.30
Onderwerp: Feline geneeskunde, interne geneeskunde
Sprekers: Niklas Bergknut & Quirine Stassen 
Kosten: € 150,- (excl. btw)
Organisatie: PEGD

 

Korte omschrijving

Katten met neurologische verschijnselen zijn in meerdere opzichten een uitdagende patiëntengroep die een eigen specifieke aanpak vergt. Zo is het uitvoeren en interpreteren van een neurologisch onderzoek bij deze diersoort niet altijd even makkelijk en is de differentiële diagnose van een bepaald probleem meestal anders dan bij de hond. Tijdens dit seminar zullen dr. Niklas Bergknut en drs. Quirine Stassen verschillende aspecten van de neurologie van de kat belichten:

Neurolokalisatie
Neurolokalisatie op basis van de anamnese en een gedegen klinisch onderzoek blijft de eerste en cruciale stap bij de evaluatie van neurologische patiënten. Op basis hiervan kan een differentiële diagnose worden gemaakt, voor de meest geschikte nadere diagnostiek worden gekozen en de uitslagen hiervan juist worden geïnterpreteerd.

Epilepsie
De diagnostiek, behandeling en prognose van feline epilepsie zullen worden besproken, waarbij nieuwe inzichten en behandelingsmogelijkheden aan de orde zullen komen.
Neurologische aandoeningen van de kat
Natuurlijk zullen ook neurologische aandoeningen die specifiek bij de kat voorkomen, zoals feline hyperesthesia syndrome, ischemische neuromyopathie, FIP, feline HNP en  feline cognitive dysfunction syndrome de revue passeren.

Casuïstieken
Tot slot zullen aan de hand van interactieve casuïstieken verschillende neurologische problemen bij de kat worden behandeld. Er zal een probleem gerichte aanpak gevolgd worden, waarbij achtereenvolgens moet worden besloten of er inderdaad sprake is van een neurologische laesie en zo ja, waar deze gelokaliseerd is. Vervolgens zal een bijbehorende differentiële diagnose worden opgesteld en een diagnostisch en/of therapeutisch plan worden gemaakt of juist besloten worden van nadere diagnostiek af te zien.

 

 

Voor meer informatie over deze nascholing en inschrijvingen kunt u kijken op de website van de PEGD.