Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – RVC Pet Diabetes App

vierkant
Wanneer een eigenaar hoort dat zijn of haar huisdier diabetes mellitus heeft, kan dat tot veel vragen en onzekerheid leiden. Niet alleen rondom praktische zaken zoals het toedienen van de insuline, maar ook of de behandeling wel voldoende vooruitgang boekt. Sinds kort is er een app beschikbaar die hier bij kan helpen.

In deze review bespreken wij de Pet Diabetes App van het Royal Veterinary College London. Deze app is ontwikkelt om eigenaren te ondersteunen bij de behandeling van hun huisdier met diabetes. Doordat ze met deze app op diverse fronten hun huisdier kunnen monitoren, kan dit helpen bij het fine-tunen van de behandeling en het vergroten van de kwaliteit van leven.

Ben jij als dierenarts benieuwd of deze app de moeite waard is om aan te bevelen bij jouw patiënten? Lees dan snel verder!

 

 

Als je app voor het eerst keer opent, krijg je een scherm waarin wordt gevraagd om de gewenste eenheden (mg/dl of mmol/l) in te stellen en te kiezen voor het metrische of imperiale systeem. Voor ons dierenartsen een logische keuze, maar misschien wel goed om aan eigenaren mee te geven dat ze voor mmol/l en het metrische systeem moeten kiezen.

veterinaire-nascholing-app-review-diabetes1

Vervolgens kom je in het homescreen. Hier vindt je alle mogelijkheden die de app biedt, we zullen ze kort bespreken:

  • About the app – Achtergrond informatie over de app. Hierbij wordt tevens uitgelegd dat de ingegeven informatie (anoniem) gebruikt kan worden voor verder onderzoek naar diabetes bij de hond en kat.
  • Diabetes emergencies – Beknopte informatie voor eigenaren over hypoglycemie en ketoacidose.
  • Quality of life – In dit onderdeel kan een eigenaar vragen beantwoorden met betrekking tot de kwaliteit van leven van het dier en in hoeverre dit hem/haar zorgen baart. De vragen serie kan regelmatig herhaald worden.
  • My pet – Hier kan de eigenaar basis informatie over het dier invullen, maar de app helpt ook met het bepalen van de juiste hoeveelheid voer een eigenaar moet geven om het ideale gewicht te bereiken.
  • Medication – In dit gedeelte kan de eigenaar informatie over de medicatie (type, hoeveelheid, doseringsinterval) bijhouden.
  • Diabets log – Hier kan een eigenaar van alles bijhouden om het effect van de behandeling monitoren. Van de Diabetes Clinical Score (DCS) tot voedselopname, hypo’s en bloedglucose metingen. De gegevens zijn als pdf-file te exporteren.
  • Contact us – Achtergrondinformatie over de makers van de app
  • Survey – Enquete welke gebruikt wordt om meer informatie te vergaren over diabetes bij huisdieren
  • Clinical trials – Informatie over de enquete en een verwijzing naar de klinische studies die momenteel lopen

Een app met veel functies zoals je ziet. Omdat we ze niet allemaal in detail kunnen bespreken, concentreren we ons op het belangrijkste functie van de app, het onderdeel “Diabetes log“.

veterinaire-nascholing-app-review-diabetes2

 

Het onderdeel ‘Diabetes log” bestaat uit een aantal sub-onderdelen die allemaal als functie hebben het effect van de behandeling te monitoren.

Clinical score
Op basis van vier vragen geeft de app een Diabetic Clinical Score (DCS). De score ligt tussen de 0 en 12 punten waarbij geldt: hoe lager hoe beter.

Monitoring
Hier kunnen eigenaren zaken als waterinname, frequentie van urineren, activiteit, body condition score en eventueel zelfs hypo’s bijhouden.

Food
Houdt aantal maaltijden en de hoeveelheid bij

Insulin
Hier kan de eigenaar het tijdstip van injectie, de dosering en de plaatst van toediening noteren

Blood glucose
Handige functie voor mensen die zelf thuis glucose kunnen bepalen.

 

Het mooie van deze app is dat de gegevens ook geëxporteerd kunnen worden als pdf-file. Zo kan een eigenaar bij een bezoek aan de dierenarts alle informatie uitprinten en meenemen.

 

Conclusie

De RVC Pet Diabetes App is een unieke app die ervoor zorgt dat eigenaren de behandeling van hun huisdier met diabetes melitus eenvoudig kunnen monitoren én de gegevens kunnen delen met hun dierenarts. Met een beter inzicht op de behandeling als resultaat. Daarnaast worden de ingevoerde gegevens (anoniem) verzameld waardoor ze bij kunnen dragen aan het onderzoek naar deze aandoening.

De app is alleen wel vrij uitgebreid in zijn opzet. Het duurt eventjes voordat je alles feilloos kan vinden, en in sommige gevallen kan de hoeveelheid informatie die gevraagd wordt, misschien wat overweldigend zijn voor een eigenaar.

Wij denken dat deze app zeer geschikt is voor de (erg) gemotiveerde eigenaar. Misschien wanneer het ‘less is more’ principe wordt toegepast, dat de app ook wat toegankelijker wordt voor eigenaren die er misschien wat minder bovenop zitten.

De RVC Diabetes App is te downloaden voor voor Android in de Play Store en voor iOS in de App Store.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 4 juli 2016

Tags: ,