Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Updates over RHD-2 en de vaccinaties

Het zal geen dierenarts ontgaan zijn, de uitbraak van het RHD-2 virus bij konijnen in diverse regio’s in Nederland. Niet alleen de social media platformen stond er mee vol, het haalde zelfs het journaal. Omdat het meest gebruikte vaccin in Nederland niet beschermt tegen deze stam, keken veel dierenartsen naar de opties in het buitenland. Maar vaak was er onduidelijkheid. Welke vaccinaties zijn er beschikbaar? Moet er wel of niet geboosterd worden? Hoe lang is een multi-dose flacon na aanprikken houdbaar?

Wij hebben niet de antwoord op alle vragen, en we zijn zeker ook geen authoriteit op dit gebied. Maar we wilden wel graag een artikel maken met alle meest recente informatie bij elkaar. We proberen dit artikel daarom ook zo up-to-date mogelijk te hebben. Dus mocht er nieuwe informatie beschikbaar zijn, of mochten we iets gemist hebben, mail gerust naar info@veterinaire-nascholing.nl of benader ons via Twitter of Facebook!

 

Bronnen

De meeste berichtgeving kregen we via de nieuwsportal van de faculteit Diergeneeskunde. Naast regelmatig updates zijn er uitgebreide artikelen over RHD voor voor dierenartsen en voor eigenaren, opvangadressen, dierenambulances etcgepubliceerd. Liever via social media op de hoogte gehouden worden? De Facebookpagina en Twitter van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren van de KNMvD vonden wij erg actueel. Maar ook de (besloten) Facebookpagina GGG Veterinaire Discussiegroep Konijn is erg informatief. Voor de stand van zaken bij de wilde konijnen populatie kun je terecht bij de Dutch Wildlife Health Care.

 

Vaccinaties

In Europa zijn verschillende konijnenvaccinaties beschikbaar. Op het moment zijn de multidose vaccins de Novarvilap® (50 doses) en Cunipravac Variant® (10 en 40 doses) in Nederland leverbaar. In maart/april verwacht de apotheek Diergeneeskunde single dose vaccin Filavac RHD KC+V® te kunnen leveren. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht. Hierin is ook onderstaande tabel te vinden met daarin een overzicht van de Europese vaccins vaccins en hun eigenschappen. (Klik om te vergroten)

RHD2-2

RHD2-1Bron

 

 

nieuws

toegevoegd op 18 januari 2016