Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – VetVisuals online nascholing

Collage beginscherm

Door Annemiek Bosma – Online nascholing voor dierenartsen is steeds meer en meer in opkomst. We zagen het een aantal jaar geleden al opkomen in het buitenland en later ook overwaaien naar Nederland. Een van de eerste aanbieders van online nascholing is VetVisuals. Het begon ooit met een serie ‘webinars’ maar ondertussen is het flink uitgebreid naar een heus nascholingsplatform. Maar hoe werkt het nou precies? En is het echt zo handig? Visuals gaf ons toegang tot hun nascholingsplatform om het te testen. Benieuwd naar onze ervaringen en wil je wel eens een kijkje achter de schermen nemen? Lees dan verder voor een uitgebreid verslag.

 

Collage beginscherm

VetVisuals homepage

We starten op de homepage van Vetvisuals, een overzichtelijke pagina waar je gelijk een idee krijgt van alle mogelijkheden. In de menubalk zie je de verschillende opties. Zo zijn er diverse cursussen te volgen (waar ook niet-abonnee’s zich voor kunnen opgeven), is er een veterinaire bibliotheek met een groot aanbod aan artikelen, protocollen en video’s. Daarnaast zijn er ook kant-en-klare adviesbrieven voor cliënten beschikbaar. Op de homepage worden een aantal van deze cursussen, artikelen en adviesbrieven uitgelicht. Zo zie je snel wat nieuw is en wordt je direct naar de juiste pagina doorgelinkt, wel zo makkelijk.

 

collage inlogscherm

Inloggen 

Wanneer je inlogt kom je op het daadwerkelijke VetVisuals platform terecht. In eerste instantie kan dit door alle opties wat overweldigend overkomen, dus we raden ook zeker aan om even de introductie-video te bekijken. Wat wel opvalt is dat er in de menu-balk ook onderwerpen staan die voor jouw als bezoeker niet van toepassing zijn. Bijvoorbeeld de “Society of Comparative Hepatology” wat alleen toegankelijk is voor SCH-leden. Je hebt er geen last van maar het zou wel overzichtelijker zijn wanneer deze optie enkel bij bezoekers die tot dit onderwerp toegang toe hebben, verschijnt.

collage bibliotheek

 Bibliotheek

De bibliotheek van VetVisuals is het omvangrijkste onderdeel van het platform. Deze veterinaire bibliotheek bevat een grote hoeveelheid artikelen en protocollen. Je kunt per categorie het aanbod bekijken maar er is ook een zoekfunctie beschikbaar. Veel van de artikelen zijn geschreven door dierenartsen, maar wel naar aanleiding van lezingen door specialisten uit binnen- en buitenland of gebaseerd op wetenschappelijke artikelen. Het valt op dat bij de artikelen heel duidelijk gekeken wordt naar de praktische toepasbaarheid binnen de (eerstelijns) praktijk. Het zijn echt dingen waar je mee aan de slag kunt.

collage voortgang en badges

De artikelen zijn onderverdeeld in ‘hoofdstukken’ over diverse pagina’s. Dat maakt het lezen overzichtelijker en voorkomt eindeloos naar beneden scrollen. En mocht je lezen vanaf een scherm toch vervelend vinden dan kun je een artikel ook gemakkelijk uitprinten. Niet alleen kun je bij de indeling aan de zijkant zien waar je bent gebleven in het artikel, je voortgang wordt ook nog eens op je dashboard bijgehouden. Via deze functie kun je ook met één muisklik precies naar waar je gebleven was.

Een aantal artikelen zijn daarnaast ook afgesloten met ‘quiz’. Hiermee wordt getoetst of de informatie uit het artikel goed begrepen hebt. Wanneer je de test voldoende afrond door minimaal een 8 te scoren, krijg je hiervoor nascholingspunten. Op je dashboard wordt door middel van ‘badges’ bijgehouden welke quizen je afgerond hebt. We merken dat het behalen van deze badges verslavend werkt, je wilt steeds weer een nieuwe ‘badge’ halen!

 

collage cushing

Nascholing

Naast alle artikelen in de bibliotheek organiseert VetVisuals ook regelmatig uitgebreide cursussen op een specifiek gebied. Zowel VetVisuals abonnees als niet-leden kunnen zich voor deze cursussen inschrijven. VetVisuals abonnee’s krijgen korting op deze cursussen.

Een voorbeeld hiervan is de cursus “Hypercortisolisme (syndroom van Cushing) bij de hond” die recent onder leiding van veterinair endocrinoloog Hans Kooistra te volgen was. We hebben deze cursus mogen volgen en waren onder de indruk over hoe uitgebreid deze cursus was. De modules bestaan niet alleen uit artikelen,  maar ook uit video’s, uitgebreid beeldmateriaal en interactieve casuïstieken. Daarnaast is er aan het begin van elke module een ingangstoets waarmee je inzicht krijgt in je huidige kennisniveau en wordt de module afgesloten met een eindtoets om te testen of je de stof goed hebt begrepen. 

Het forum om onderling te discussiëren over het onderwerp en om vragen te stellen, werd intensief gebruikt. Het blijkt een laagdrempelige manier om vragen te stellen en er ontstonden interessante discussies. En mochten bepaalde vragen niet via deze manier beantwoord worden, dan waren er ook nog de interactieve chatsessies met dr. Hans Kooistra.

We vonden het een bijzonder complete cursus van hoge kwaliteit. Je moet er zeker wat tijd in steken (denk niet dat je het ‘even’ in een middagje doet) maar daar krijg je dan ook nog een berg aan nieuwe kennis voor terug. En naderhand krijg je toegang tot het alumni-gedeelte. Handig als je later nog even wil nazoeken hoe iets ook al weer zat.

collage adviesbrief

Voorlichting

Hoe vaak overkomt het jou dat je een eigenaar uitgebreid hebt voorgelicht over de aandoening van zijn/haar huisdier en dat later blijkt dat maar de helft is blijven hangen? Waarschijnlijk vaker dan je lief is. Daarom is het handig om de informatie ook op papier mee te geven. Als je lid bent van VetVisuals krijg je toegang tot een groot aantal adviesbrieven voor eigenaren. Je kunt ze vervolgens gemakkelijk op je eigen briefpapier uitprinten of op je website plaatsen.

 

Skillslab

“Hoe neem ik een leverbiopt?” “Hoe voer ik een broncho alveolaire lavage uit?” “Hoe plaats ik een neussonde?” Dit zijn de vragen waarop je antwoord krijgt in het Skillslab. Als je deze handelingen nog nooit hebt uitgevoerd, kan het best spannend zijn om voor een eerste keer uit te voeren. Het Skillslab bestaat uit een grote databank met duidelijk foto’s, video’s en tekst die je helpen om deze technieken onder de knie krijgen, zodat je je zelfverzekerd voelt om deze ook bij je patiënten uit te voeren.

 

collage assistentes

Dierenartsassistent / Paraveterinair

VetVisuals is niet alleen voor dierenartsen maar ook voor paraveterinairen. Bij het onderdeel ‘Dierenartsassistent / Paraveterinair worden diverse onderwerpen behandeld die juist voor deze doelgroep interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mini-cursus over het juist uitvoeren van een urine-onderzoek.  Dit onderdeel bestaat nog niet heel lang, dus het aanbod is op het moment nog niet zo uitgebreid, maar volgens VetVisuals zal dit in de toekomst zeker uitgebreid worden.

 

Onze ervaringen

Na een tijd toegang gehad te hebben tot VetVisuals moeten we zeggen dat we onder de indruk waren van de hoeveelheid artikelen, protocollen etc die erop staat. De navigatie moet je in het begin even door krijgen, maar als je even de tijd neemt om de introductie-video te bekijken dan heb je het zo onder de knie. Qua uiterlijk ziet het VetVisuals platform er misschien niet super-flashy-hip uit, maar het leest prettig en de indeling van artikelen is overzichtelijk. En dat lijkt ons belangrijker dan een hippe layout.

Van de uitgebreidere cursussen hebben we de cursus over Cushing bij de hond mogen volgen, en daar waren we bijzonder over te spreken.

Online nascholing in het algemeen biedt natuurlijk ook veel voordelen. Je doet het in je eigen tijd, waar en wanneer het jou uitkomt. Je hebt geen reistijd en het kan ook op de bank met een kop thee erbij. Zal online nascholing in de toekomst de reguliere nascholing helemaal gaan vervangen? Dat denken wij niet. Je mist toch wel het sociale aspect en het vereist ook soms wat zelfdiscipline. In je eigen omgeving ben je immers wel sneller afgeleid. Maar we denken wel dat online nascholing een steeds een grotere rol zal gaan spelen.

 

Kosten

VetVisuals heeft zowel single-user als multi-user abonnementen. Een overzicht van de kosten van deze abonnementen en wat je er allemaal voor terugkrijgt, vindt je hier. Mocht je net als ons eerst een kijkje achter de schermen willen krijgen, dan kun je ook een demo aanvragen.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 25 januari 2016

Tags: , ,