Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – Royal Canin Anallergenic

Anallergenic tør hund_3Een tijdje geleden plaatsten wij een oproep waarin we dierenartsen vroegen of zij het Royal Canin Anallergenic dieet wilden reviewen. Uit de aanmeldingen werd Suzanne de Boer geselecteerd om dit dieet niet bij één, maar zelfs twee van haar patiënten te testen. 

Door Suzanne de Boer – Toen ik de oproep zag voor het schrijven van review van de Anallergenic van de Royal Canin,  was er een patiënt waar ik gelijk aan dacht. Dat was Hummer, een Amerikaanse Stafford van anderhalf jaar oud, die sinds een half jaar huidproblemen had.

 

 

 

Hummer

Bij het eerste bezoek van Hummer aan de praktijk waren er duidelijk korsten te zien op de kop, bij de oren, en bij de staart. Ook was de huid rood en waren er een paar pustulae te zien. Hummer had erge last van jeuk.  Afkrabsels waren negatief voor mijten en er was geen sprake van schimmel. Hummer was wel recent overgestapt op andere voeding, waardoor het vermoeden bestond dat dit misschien wel de oorzaak zou kunnen zijn van de jeukklachten. In eerste instantie werd een behandeling ingesteld van cefalexine en prednisolon, waar hij heel goed op reageerde, maar twee maanden later was Hummer weer terug met jeukklachten.

anallergenic

Op advies van een familielid was de eigenaar vers vlees gaan voeren, maar ondanks dat waren dezelfde klachten weer terug. Na het bespreken van de verschillende type allergieën, werd met de eigenaar besproken dat de volgende stap een eliminatie dieet zouden moeten zijn om voedselallergie te kunnen uitsluiten. Maar helaas weerhield de financiële situatie de eigenaar ervan om een eliminatie dieet te starten. En toen kwam de oproep van deze review, een mooie gelegenheid om toch uit te kunnen sluiten  of Hummer een voedselallergie heeft of niet.

Gedurende bijna acht weken heeft Hummer alleen de brokken van Anallergenic van de Royal Canin gekregen. Hummer was misschien niet gek op de brokken,  maar at ze wel op. De ontlasting was goed en zijn huid ging met sprongen vooruit. Na bijna acht weken hebben we een evaluatie moment gehad en was Hummer helemaal jeuk vrij en was de huid weer helemaal opgeknapt. 

 

Baris

Er was ondertussen nog een patiënt op het spreekuur gekomen met vervelende jeukklachten. Dit was Baris (Turks voor vrede) een twee jaar oude labradorkruising uit Turkije. Baris heeft in Turkije al een hele ziektegeschiedenis opgebouwd waarbij een ernstige Demodex infectie als pup het startsein bleek van veel huidproblemen.

Hier op consult had Baris meerdere plekken met alopecia, crustae en roodheid op de voor- en achterpoten. Schimmel- en mijtinfecties werden uitgesloten. Na overleg met Royal Canin was er de mogelijkheid om ook Baris op een Anallergenic dieet te zetten. In eerste instantie kreeg Baris ook nog prednisolon, maar vanwege de bijwerkingen werd dit al snel naar nul afgebouwd. Zo’n acht weken lang heeft Baris strikt Royal Canin Anallergenic gegeten. Hij vond de brokken lekker en zijn ontlasting zag er goed uit. Na acht weken bleek echter dat de klachten niet verminderd waren waardoor een voedingsallergie bijna geheel uitgesloten kon worden en vervolg-onderzoek naar de achtergrond van de allergie gestart kon worden.

 

Conclusie

Royal Canin Anallergenic is een makkelijk inzetbaar dieet om te starten met het uitwerken van huidklachten bij de hond. Bij deze patiënten werd het dieet goed geaccepteerd en ik vond het daardoor goed inzetbaar als eliminatiedieet

 

Meer weten? Ga naar de Royal Canin website.

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 13 december 2015