Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – EduStitch Hechtcursus Pro

Header Edustitch Hechtcursus Veterinaire Nascholing

Door Annemiek Bosma – Als dierenarts besteed je toch een redelijk deel van je werktijd aan hechten. Of het nou gaat om een ingewikkelde operatie, het sluiten van een huidwond of het simpelweg vastzetten van een urinekatheter. Maar ondanks dat je het regelmatig doet, kan het zijn dat je deze vaardigheid toch nog wil verbeteren. Misschien omdat je pas net bent begonnen en wat meer routine wilt krijgen. Of misschien ben je al vrij ervaren maar wil je nieuwe hechttechnieken oefenen.

Van EduStitch ontvingen wij de Hechtcursus Pro, een pakket waarmee je je hechtvaardigheden kan oefenen. Op de markt gebracht voor studenten geneeskunde en net afgestudeerde artsen om hun vaardigheden mee te verbeteren. Maar zou het ook interessant zijn voor dierenartsen? Benieuwd? Lees dan verder!

 

Wat is het?

Het bedrijf EduStitch is opgericht door chirurg in opleiding Hilco Theeuwes. Hij vond dat er tijdens de studie geneeskunde te weinig tijd werd besteed aan het leren hechten. Nadat hij een hechtcursus voor beginnende co-assistenten had opgezet richtte hij het bedrijf EduStitch op. EduStitch biedt diverse producten aan, maar het meest in het oog springende product is toch wel de ‘Doe-het-zelf hechtcursus‘. Wij ontvingen deze cursus om eens grondig te testen!

collage 1 Edustitch hechtcursus Veterinaire Nascholing

Alle materialen en benodigdheden zijn verpakt in een platte doos die gewoon door de brievenbus past. Handig, want dan hoef je niet thuis te zijn om je pakket in ontvangst te nemen. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • EduStitch hechtpad met houder
 • Chirurgisch (Adson) pincet
 • Naaldvoerder (Mayo-Hegar)
 • Hechtdraad met vaste snijdende naald (5 stuks nylon 3-0)
 • Chirurgisch mesje
 • Koord voor het oefenen van manueel knopen
 • Handleiding
 • Zakkaartje
 • Inloggegevens voor de instructievideo’s die je op deze website van EduStich kunt bekijken.

 

De hechtpad

De hechtpad kun je makkelijk in de stevige plastic houder schuiven. Aan de onderzijde heeft de houder een zuignap waardoor je hechtpad tijdens het hechten niet gaat schuiven. De hechtpad zit zo in de houder dat er een bolling ontstaat, wat lekker werkt. Het materiaal is opgebouwd uit twee lagen om de structuur van de huid zo goed mogelijk na te bootsen. Het geheel ziet er erg modern en professioneel uit.

hechtcursus, edustitch, veterinaire Nascholing

Op de site staat vermeld dat je de hechtpad niet kan gebruiken voor het oefenen van intracutane hechttechnieken omdat het materiaal dan beschadigd wordt. Eigenwijs als ik ben heb ik het even uitgetest. Als je héél voorzichtig bent kan het wel, maar je merkt wel dat het materiaal van de hechtpad kan ‘uitscheuren’ bij deze hechttechniek. Jammer, want dit is een techniek die veel gebruikt wordt in de diergeneeskunde, bijvoorbeeld bij het sluiten van de wond na een ovariectomie of castratie van een reu. We kregen echter van EduStitch te horen dat er wordt gewerkt aan een versie waarbij het wél kan!

Je kunt de hechtpad natuurlijk meerdere keren gebruiken, maar in principe zou je na intensief gebruik zelfs een nieuwe hechtpad kunnen aanschaffen.

 

Instrumentarium en overige benodigdheden

De bijgeleverde pincet en naaldvoerder zijn van basic kwaliteit, maar prima om mee te oefenen. Als je werkzaam bent in de praktijk kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen instrumentarium te gebruiken. Er wordt een mesje meegeleverd om een incisie in de hechtpad te maken en je krijgt er  vijf stuks a-traumatisch hechtmateriaal bij. Daar kun je wel even mee vooruit. Leuk is dat er ook een koord meegeleverd wordt om het manueel knopen mee te oefenen.

edustitch, hechtcursus, veterinaire nascholing

Je krijgt er als extraatje ook nog een zakkaartje bijgeleverd met wat kerninformatie rondom desinfectie, keuze hechtmateriaal en -techniek. Dit zakkaartje is duidelijk bedoeld voor de humane geneeskunde en heeft helaas voor dierenartsen weinig nut.

 

Instructieboekje en instructie video’s 

Je krijgt bij de hechtcursus zowel een instructieboekje als een toegangscode tot de instructievideo’s die je op de website van EduStitch kan bekijken. Het eerste deel van de handleiding behandelt de onderwerpen die bij de instructievideo’s aan bod komen, daarna komt er wat achtergrondinformatie over onder andere tetanus entingen, primaire/secundaire wondgenezing en lokaal-anesthesie. Niet alles is veterinair toepasbaar, maar sommige dingen ook weer wel. In ieder geval interessant om een keertje door te lezen.

Onderwerpen die in de instructievideo’s aan bod komen zijn:

 • De steriele hechtset
 • Aantrekken van steriele handschoenen (open methode)
 • Achtergrond informatie over lokaal anesthesie
 • Het verdoven van de huid
 • De transcutane (onderbroken) hechttechniek
 • Doorlopende intracutane hechttechniek
 • Horizontale matrassteek
 • Verticale matrassteek (Donati)
 • Verwijderen van kleine bultjes
 • Het gebruik van de stapler (‘nietjes’)
 • Manueel knopen

edustitch, hechtcursus, veterinaire nascholing

De kwaliteit van de instructievideo’s is goed. Het beeld is duidelijk en er de uitvoering van de techniek wordt goed in beeld gebracht. De voice-over is helder en duidelijk in de uitleg. Behalve instructies over de techniek krijg je ook achtergrondinformatie over wanneer een bepaalde hechttechniek toe te passen.

In hoeverre de video’s nuttig voor je zijn hangt een beetje af van je ervaring. Voor beginnende dierenartsen kan een video over het aantrekken van steriele handschoenen misschien wel handig zijn, voor de meer ervaren dierenarts voegt het wat minder toe. Zelf vond ik de video’s over de hechttechnieken toch nuttig om te bekijken. Zo leerde ik bij de video over de intracutane hechttechniek hoe ik de naald kan overpakken met de pincet in plaats van met mijn hand, wat uiteindelijk tot efficiënter (en dus sneller) hechten leidt.

Maar de nuttigste video vond ik zelf die over het manueel knopen. Met de getoonde tweehandige techniek zorg je dat de draad constant op spanning staat. Best nuttig als je de eierstokken van zo’n veel te vette labrador moet afbinden.
Maar ondanks dat het heel duidelijk in beeld wordt gebracht is het echt wel even opletten voordat je ‘m doorhebt. Ik denk dat ik het filmpje wel een tiental keer heb gekeken voordat ik ‘m doorhad. Maar dat is het mooie aan zo’n video, je kunt ‘m zo vaak als je zelf wilt pauzeren of terugspoelen.

footer Edustitch hechtcursus Veterinaire Nascholing

Conclusie

Ik vind de EduStitch Hechtcursus Pro een leuk en innovatief product. Ondanks dat het voor de humane geneeskunde is ontwikkeld kun je er zeker ook als dierenarts mee uit de voeten. Voor studenten Diergeneeskunde en net afgestudeerde dierenartsen is het ideaal om te oefenen met hechten en routine te krijgen. Meer ervaren dierenartsen kunnen het gebruiken om hun techniek eens op te frissen of juist nieuwe hechttechnieken aan te leren.

Nadeel is dat je de hechtpad niet voor het oefenen van de intracutane hechttechniek kan gebruiken. EduStitch is momenteel bezig met een vernieuwde versie van de hechtpad waarbij dit wel mogelijk wordt!

 

Verkrijgbaarheid

De Hechtcursus Pro kost € 85,- euro (€ 65,- euro voor studenten) en is verkrijgbaar op de website van EduStitch.

..

nieuws, Reviews

toegevoegd op 11 mei 2015

Tags: ,