Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Veterinaire app review – ASPCA intoxicatie app

collage-veterinaire-nascholing-headerDoor Annemiek Bosma – “Mijn kat heeft aan de rododendrons in de tuin geknabbeld. Kan dat kwaad?” “Mijn labrador heeft twee suikervrije kauwgompjes opgegeten. Moet ik bang zijn voor xylitol vergiftiging?” Zomaar wat voorbeelden van vragen die je als dierenarts tijdens je werk kan krijgen. Daarom testen we dit keer de ASPCA intoxicatie app. Een Engelstalig app die je zou kunnen helpen bij het bepalen van het risico en informatie geeft over de symptomen.

Benieuwd of deze app handig werkt en volledig genoeg is? Lees dan verder!

collage-veterinaire-nascholing-1

Wanneer je de app opent kom je in een overzichtelijk startscherm terecht. Hier selecteer je de diersoort waarover het gaat, je hebt keuze uit hond, kat, paard en vogel. Konijnen, knaagdieren en fretten zijn helaas niet vertegenwoordigd. Nadat je een diersoort hebt geselecteerd kun je kiezen om wat voor type vergiftiging het gaat. De categorieën  ‘planten’, ‘voedsel’ en ‘medicatie’ spreken voor zich, maar wat moet je je precies voorstellen bij ‘warm weather hazards’?

collage-veterinaire-nascholing-2

Na het selecteren van een categorie kun je de gewenste stof selecteren uit een alfabetische lijst. Handig is dat je door middel van kleurcodes al grofweg een indruk krijgt van de toxiciteit. Wanneer je een stof aanklikt kom je in het volgende scherm. Hier vind je een opsomming van de mogelijke symptomen. De app geeft ook aan of het noodzakelijk is om actie te ondernemen. Omdat de app in eerste instantie ontwikkeld is voor eigenaren staat er eigenlijk niet meer dan of contact met een dierenarts nodig is. Verwacht dus geen concrete therapie-adviezen.

In sommige gevallen is er ook een calculator beschikbaar om te berekenen of er sprake is van een toxische dosis. Dit is natuurlijk altijd handig om een inschatting te maken. Maar zoals we weten van chocolade-intoxicatie is niet in alle gevallen de dosis gerelateerd aan de ernst van de symptomen.

Conclusie
De ASPCA intoxicatie app is een mooi vormgegeven app die eenvoudig in gebruik is. De lijst met potentieel toxische stoffen is vrij uitgebreid en bevat naast medicatie ook planten en huishoudelijke artikelen. Omdat de  app ontwikkeld is voor diereigenaren, staan er geen therapie-adviezen in. Toch is de app wel handig voor dierenartsen vanwege het overzicht van de verwachten symptomen. Daarnaast is het ook een handig hulpmiddel om snel op te zoeken of een bepaalde plant toxisch is of niet.

Verkrijgbaarheid
De app is gratis te downloaden in de Play Store (Android) en de Apple App Store ( iOS).

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 26 januari 2015

Tags: , ,