Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

“De week van…” – Een dierenarts-docent paraveterinair

collage

Hoe de werkweek van een eerstelijns practicus eruit ziet, kunnen we ons wel redelijk voorstellen. Maar wat doen dierenartsen die buiten de praktijk werken? Wat zijn hun werkzaamheden en hoe ziet hun gemiddelde werkweek eruit?
Een interessant onderwerp vonden wij bij Veterinaire Nascholing. Daarom zijn we de serie “De week van…” gestart. In deze serie laten dierenartsen die in andere functies werken met een fotoverslag zien wat hun dagelijkse werkzaamheden zijn. 
In deze aflevering vertelt Annemarie over haar werkzaamheden als dierenarts-docent op de opleiding paraveterinair. 

 

Profielfoto - aangepast

Ik ben Annemarie Revet. Sinds 1996 ben ik dierenarts, een tijd waarin een student diergeneeskunde niet verder dacht dan een baan in de praktijk. Direct na mijn afstuderen ging ik dus aan de slag als beginnend practicus. Een hele leuke leerzame tijd waar ik nog steeds met plezier op terug kijk.  Een bewuste keuze voor een overstap naar het onderwijs heb ik nooit gemaakt. Het kwam op mijn pad en… ik vond het een hele leuke ervaring.

Sinds 2006 werk ik als dierenarts-docent bij de opleiding paraveterinair bij het Wellantcollege Houten. Naast het geven van onderwijs over uiteenlopende onderwerpen zoals anesthesiologie, apotheekbeheer en microbiologie  ben ik coach van twee klassen. Daarnaast hou ik me bezig met het vernieuwen van het curriculum, ben ik assessor en aanspreekpunt voor verschillende externe organisaties en groepen. Tot slot geef ook nog nascholing aan paraveterinairen. Ik heb een uitdagende en leuke baan waarin ik nog volop gebruik maak van ervaringen als practicus.

 

 

Maandag

Maandag 1 - resizeMijn week begint met een praktijkles aan mijn coachklas, de 2e-jaars van de 3-jarige opleiding paraveterinair. Vandaag staat het voorbereiden van het operatieteam op het rooster. Er wordt geoefend met het wassen van de handen, het aantrekken van steriele handschoenen en een operatiejas.

 

Maandag 2 - resizeGeen patiëntenadministratie maar een leerlingvolgsysteem. Als dierenarts-docent ben je niet alleen leraar maar ook coach van een groep leerlingen. Dat betekent studieloopbaanbegeleiding en vooral allerlei praktische schoolzaken. Vandaag geen klassikaal coach-uur maar een aantal individuele coachgesprekken.

 

Maandag 3 - resizeIk sluit de dag af met een vergadering met mijn collega’s van het team paraveterinair. Nu het team, sinds 2006, is uitgegroeid van twee naar zeven docenten is een wekelijks overleg echt noodzakelijk.

 

Dinsdag

Dinsdag 1-resizeVandaag een theorieles Zoönosen bij mijn andere coachklas, de 2e-jaars van de 3-jarige MBO+ opleiding paraveterinair. Deze week staan de leerlingen zelf voor de klas. Ze geven presentaties over uiteenlopende zoönosen zoals papegaaienziekte, toxoplasmose en giardia.

 

Dinsdag 2 - resizeNa de theorieles snel de auto in voor de afname van een Proeve van Bekwaamheid. Dit is een groot praktijkexamen waarin de studenten laten zien dat ze kennis en vaardigheden goed kunnen combineren. Vandaag de Proeve van Bekwaamheid “Allround dierverzorger” bij de kinderboerderij in Culemborg. De eerste proeve voor de paraveterinair studenten.

 

Dinsdag 3 - resizeNaast mijn werk bij het Wellantcollege verzorg ik voor Royal Canin ook nascholingen aan paraveterinairen. Het Veterinair Voedingscollege is al jaren een zeer populaire nascholing voor ervaren en beginnende paraveterinairen uit heel het land. De cursus moet up to date worden gehouden, dus dat betekent ’s avonds nog even aan het werk.  

 

Woensdag 1

Woensdag 1 - resize

Woensdag is mijn vrije dag. ’s Morgens begin ik met een rondje hardlopen over de dijk.

 

Woensdag 2 -resizeEén nadeel van het werken in het onderwijs: Je kunt ook heel goed thuis werken (’s avonds of op je vrije dag). Vanmiddag aan de slag met stageverslagen.

 

Donderdag

Donderdag 1 - resizeDonderdag het 1e en 2e uur: Theorieles Algemene assistentie in een leslokaal “Op de tuin”. “De tuin” ligt op een paar minuutjes lopen van het hoofdgebouw en zoals de naam al zegt, hier bevinden zich onder andere de schooltuinen van de opleiding Groen Hovenier.

 

Donderdag 2 - resizeDiploma’s uitreiken. Dat doen we niet alleen aan het einde van het schooljaar tijdens de grote diploma-uitreiking, maar ook tussendoor als leerlingen de laatste proeve van bekwaamheid hebben gehaald. Ook vandaag. Een blije student en een tevreden coach!

 

Donderdag 3 - resizeOverleg met de docent Engels van mijn coachgroep. Dat maakt het werken op een school zo leuk. Je werkt met veel collega’s samen om leerlingen te begeleiden naar het felbegeerde diploma. Ik ben erachter gekomen dat het werken in een grote organisatie goed bij mij past.

 

Vrijdag

Vrijdag 1 - resizeEen theorieles aan de 2e-jaars van de 4-jarige opleiding paraveterinair. In verband met de verhoging van de lesurennorm voor de eerstejaars studenten zijn in de zomervakantie nieuwe lokalen gerealiseerd. Helaas hebben nog niet al de nieuwe lokalen een smartboard en moet ik aan de slag met snoeren en kabels.

 

Vrijdag 2 - resizeMiddagpauze in de lerarenkamer. Gezellig lunchen met collega’s van mijn eigen opleiding maar ook van de opleiding Paardenhouderij, Dier & zorg, Flower design, Indoor design, melkveehouderij en Groen, grond & Infra. Leuk om eens andere verhalen te horen dan uit de veterinaire wereld.

 

Vrijdag 3 - resizeIk sluit de week af met een stagebezoek. Ik werk dan wel niet meer als practicus ik bezoek ieder jaar heel veel dierenartsenpraktijken.  Dan merk je dat er op heel verschillende manieren gewerkt wordt bij de praktijken in Nederland. Iedere dag weer een uitdaging om dit in mijn onderwijs te verwerken.

Wil je meer weten over het werken in het onderwijs? Kijk dan eens op de pagina van DIGO (Dierenartsen in het Groene Onderwijs). Of bezoek een keer onze bijeenkomst die ieder jaar in maart en november worden georganiseerd.