Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – PetTrust non-invasieve bloeddrukmeter

veterinaire-nascholing-pettrust-header-klein

Door Annemiek Bosma – Een tijdje terug werd ik benaderd door Delta Medic met de vraag of ik in de eerstelijnspraktijk een nieuwe non-invasieve bloeddrukmeter voor honden en katten wilde testen. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken, want niets is zo leuk als nieuwe producten testen en reviewen. Omdat ik van collega’s wisselende verhalen hoorde over dergelijke apparaten was ik erg benieuwd naar de non-invasieve bloeddrukmeter PetTrust. Benieuwd naar het gebruiksgemak en hoe dit apparaat vergeleken met de traditionele Doppler-methode presteert? Lees dan verder.

 

De PetTrust

De PetTrust is een automatische non-invasieve bloeddrukmeter. De PetTrust werkt op batterijen waardoor je ‘m gemakkelijk in de praktijk kan gebruiken zonder gedoe met snoeren. Het apparaat wordt geleverd in een stevige etui met daarin zeven verschillende maten manchetten. Met de bijgeleverde ‘manchet-meter’ kun je heel gemakkelijk bepalen welke maat je patiënt nodig heeft.

veterinaire-nascholing-pettrust-1-klein

Daarnaast krijg je nog een CD-rom met de uitgebreide gebruiksaanwijzing en software waarmee je de resultaten op de computer kan uitlezen. Van Delta Medic kregen wij ook nog een hele handige geplastificeerde kaart waarop alle essentiële informatie rondom het gebruik van de PetTrust beschreven stond.

 

Gebruik

De PetTrust is heel gemakkelijk in gebruik. Nadat je de juiste manchet geselecteerd hebt, klik je deze in het apparaat. Met 1 druk op de knop start je de meting. Het apparaat blaast automatisch het manchet op en laat deze dan langzaam leeglopen. Vervolgens verschijnen de systolische bloeddruk (SYS), diastolische bloeddruk (DIA), de gemiddelde arteriele druk (MAP) en de hartslag (BPM) in beeld.

De PetTrust heeft een ‘Accuracy Enhancer Systeem’, dit claimt ruis tijdens de metingen (bijvoorbeeld door bewegen van de patiënt) te verminderen en zorgt dat bij een duidelijk afwijkende meting gelijk een nieuwe meting wordt gestart.

Na je meting kun je een nieuwe meting starten of de vorige resultaten terugkijken. Heel handig wanneer je meerdere metingen achter elkaar hebt gedaan. Immers, er wordt aangeraden om altijd vijf metingen te doen. De hoogste en de laatste streep je weg en de overige drie middel je voor het meest accurate resultaat.

Daarnaast heeft de PetTrust nog twee andere meet-opties:

  • Statische meting: Gedurende vijf minuten wordt de bloeddruk gemeten.
  • Cyclische meting: Stel het interval in waarmee de bloeddruk gemeten moet worden

 

Filmpje

Omdat beeld meer zegt dan woorden heb ik een kort filmpje gemaakt over hoe de PetTrust werkt. Het was best lastig om een duidelijk filmpje bij  een patiënt te maken, dus ik heb ik de PetTrust even bij mezelf omgedaan.

 

Ervaringen

Om een realistisch beeld te geven van het gebruik van de PetTrust in de eerstelijns dierenartsenpraktijk hebben we de PetTrust in een aantal situaties getest.

  • Bij wakkere honden en katten.
    • Voor de diagnostiek en monitoring bij bijvoorbeeld nierfalen, hyperthyreoïdie en cardiomyopathieën
  • Bij gesedeerde honden en katten
    • Als bewaking tijdens operaties en tandheelkundige ingrepen

 

Gebruik wakkere dieren

Katten
Op onze praktijk voeren we regelmatig bloeddrukcontroles uit bij wakkere katten. Helaas zijn onze ervaringen met de PetTrust bij deze ‘doelgroep’ niet heel goed. Het apparaat blaast het manchet namelijk vrij hard op, wat katten een nogal vervelend gevoel vinden. Hierdoor gaan ze met de poot bewegen en raken geagiteerd.  Ondanks het “Accuracy Enhancher System” verstoort dit de meting van de PetTrust. Wanneer de PetTrust merkt dat de meting erg afwijkend is, krijg je geen resultaat te zien maar wordt gelijk een nieuwe meting gestart. In sommige gevallen moest het apparaat drie keer meten voordat we überhaupt een resultaat kregen. Tegen die tijd was de kat het meestal zó zat dat ik me afvroeg of we het resultaat wel als betrouwbaar konden interpreteren.

Nu denk je misschien “Maar bij de Doppler-methode gebruik je toch óók een opblaasbaar manchet?” Klopt. Maar omdat je deze handmatig opblaast kun je dit minder ‘bruusk’ doen, waardoor de kat minder geïrriteerd raakt. Daarnaast meet je met deze methode alleen de systolische bloeddruk waardoor je het manchet veel sneller leeg kan laten lopen.

veterinaire-nascholing-pettrust-2-klein

Toevallig sprak ik een verpleegkundige van een neonatale afdeling in een ziekenhuis over dit soort apparaten. Zij vertelde dat ze bij baby’s tegen dezelfde problemen aanlopen, omdat zij ook sterk reageren op het opblazen van het manchet. Hierdoor kregen ze vaak zeer afwijkende waardes wanneer ze bij wakkere baby’s met een non-invasieve bloeddrukmeter de bloeddruk probeerde te meten. Hun oplossing: wachten tot het kind slaapt. Maar ja, dat is in de dierenartsenpraktijk natuurlijk geen optie…

Honden
Bij honden gaat het al een stuk beter omdat je ze wat gemakkelijker kan afleiden en rustig houden. Wanneer je de hond laat liggen en een beetje aait, verloopt de meting over het algemeen prima. Wel zitten er tussen de individuele metingen wel wat verschillen, dus ga nooit van een enkele meting uit.

 

Gebruik gesedeerde dieren

Bij gesedeerde dieren of patiënten onder algehele narcose werkt de PetTrust daarentegen heel erg goed. Wil je tijdens een narcose de bloeddruk van je patiënt monitoren, dan is de PetTrust reuze handig. Je brengt het manchet aan en stelt eenvoudig het interval van je metingen in. De resultaten waren vrij consistent, hoewel bij beweging van de patiënt (tijdens het wassen of wanneer er vrij veel manipulatie was) de metingen toch wel beïnvloed konden worden.

Het voordeel van de PetTrust ten opzichte van de Doppler-methode is dat de PetTrust bij dit gebruik veel minder arbeidsintensief is, omdat je niemand nodig hebt om iedere keer weer de manchet op te blazen en de meting uit te voeren. Daarnaast kun je ook instellen dat wanneer de bloeddruk onder een bepaalde waarde daalt, er een alarm afgaat.

 

Conclusie

De PetTrust is een automatische non-invasieve bloeddrukmeter voor honden en katten welke erg eenvoudig in gebruik is. Het apparaat wordt geleverd met een grote selectie aan manchetten en een handige meetlint om de juiste maat te bepalen. Het apparaat biedt diverse manieren om metingen uit te voeren (enkelvoudig, cyclisch en statisch) en de resultaten zijn makkelijk terug te kijken.

veterinaire-nascholing-pettrust-3-klein

Helaas merkten we dat wakkere dieren, met name de katten,  toch vaak vrij heftig reageren op het opblazen van het manchet. Ondanks het ‘Accuracy Enhancer System’ is de PetTrust nog vrij gevoelig voor bewegingen waardoor de meting verstoord kan worden. 

Wil je de bloeddruk monitoren bij patiënten onder narcose? Dan is de PetTrust ideaal! Nadat je met de cyclus-functie hebt ingesteld met welk interval je een meting wilt hebben, heb je er geen omkijken naar. Je kunt zelfs instellen dat er een alarm afgaat wanneer de bloeddruk buiten bepaalde grenzen komt.

Nieuwsgierig? Je kunt de PetTrust zelf bekijken en proberen op de Voorjaarsdagen bij de stand van Delta Medic (nr 73). 

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 14 april 2014

Tags: , , ,