Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – Royal Canin Mobility Diet

mobilitiy

 

Op Veterinaire Nascholing reviewen we regelmatig producten voor dierenartsen, maar we wilden jullie als lezers óók een keer de kans geven om iets uit te testen en daar je mening over te geven. Dus plaatsten we een oproep wie van jullie eens grondig het Royal Canin Mobility Diet wilde testen en hierover wilde schrijven. Uit de aanmeldingen werd dierenarts Aafke Pijnappels geselecteerd. Zij testte het dieet op de Franse Basset Lubbe en schreef de onderstaande review.

Door Aafke Pijnappels – Lubbe is een altijd vrolijke mannelijk gecastreerde Franse Basset van 4 jaar oud. Maar het begon de eigenaren op te vallen dat Lubbe soms duidelijk kreupel liep met rechtsvoor wanneer hij opstond na het slapen. Het opstaan zelf ging wel goed, maar de eerste paar meter hield hij zijn poot in de lucht. Deze klachten waren wisselend aanwezig, soms enkele dagen achter elkaar, dan weer enkele dagen niet. In ieder geval genoeg redenen voor de eigenaren om naar de dierenarts te gaan.

Daar blijkt dat er geen sprake is van gezwollen gewrichten in de rechter voorpoot, ook was er geen beperking in de beweeglijkheid van de gewrichten maar bij stevige palpatie was er wel sprake van pijnlijke ellebogen en carpi.

De röntgenfoto’s bevestigden het bestaan van incongruentie en milde arthrose in het rechter elleboog gewricht. Na de diagnose krijgen de eigenaren NSAID”s (carprofen) mee. Omdat de klachten momenteel relatief mild zijn wordt besloten deze alleen op ‘slechte dagen’ toe te dienen.

IMG-20140216-WA0002

De eigenaren zijn daarnaast ook begonnen met een dagelijkse humane glucosamine-chondroitine tablet. Lubbe wilde deze tablet echter niet goed eten, dus werd deze tot poeder verpulverd. Met dit poeder los over zijn brokken at Lubbe echter zijn brokken niet meer. Uiteindelijk kozen de eigenaren er maar voor om het poeder dagelijks op een stukje brood met leverpastei te doen.

Met dit verhaal in mijn achterhoofd vroeg ik de eigenaren of ze bereid waren om mee te werken aan mijn review van het Royal Canin Mobility Diet en ze gingen akkoord. Om het resultaat van het dieet wat beter te kunnen beoordelen vroeg ik het bewegingspatroon van Lubbe nog wat verder uit.

Traplopen is iets wat Lubbe maar incidenteel doet en hierbij had hij dan ook geen zichtbare klachten. Springen op de bank kostte wel soms wat moeite. Ook wilde Lubbe op de dagen dat hij last had van kreupelheid na het opstaan minder graag mee naar buiten voor zijn wandeling. De kreupelheid verminderde wel altijd nog dezelfde dag. Na een dag met meer inspanning dan normaal werden de kreupelheidsklachten erger. Op zo’n dag gaven de eigenaren dan ook een NSAID.

 

De test

Tijd om de test te starten! In een week werd Lubbe geleidelijk en zonder problemen op zijn nieuwe voer overgewend. Hij vindt het voer erg lekker, na het wandelen rent hij meteen naar zijn voerbak om te kijken of die al gevuld is. Ook wat de verteerbaarheid betreft melden de eigenaren geen klachten. Lubbe heeft geen maag-darmklachten gehad als gevolg van het overgaan op een ander voer. Zijn ontlasting is van constante goede consistentie. Maar de eigenaren zijn daarnaast ook erg blij dat ze niet meer elke dag een glucosamine-chondroitine tablet meer hoeven te vermalen en toe te dienen. De boterhammen met leverpastei zijn dus verleden tijd, wel zo gunstig voor de calorie inname.

 

Evaluatie

Na zes weken komen de eigenaren van hond Lubbe en ik weer bij elkaar. Doel is om van hun te horen of ze verbeteringen hebben gezien en te kijken of ik in mijn lichamelijk onderzoek veranderingen merk.

De eigenaren hebben duidelijk positieve effecten op de locomotie van Lubbe waargenomen. Hij heeft nog maar sporadisch een pijnlijke poot bij het opstaan na slapen. Hij wil dus ook weer elke dag graag mee op zijn wandelingen en lijkt hierin ook actiever mee te lopen. De kreupelheid aan de rechter voorpoot is nu alleen nog maar zichtbaar na een extreem inspannende dag of als Lubbe met deze poot helemaal onder zijn lichaam gevouwen geslapen heeft.  Bij stevige palpatie is er echter nog steeds sprake van pijnlijkheid in de ellebogen en carpi, maar dit is niet verergerd.

lubbetak

Conclusie

Royal Canin Mobility heeft bij Lubbe duidelijk positieve effecten op de locomotie laten zien. De kreupelheidsklachten zijn verminderd en de hond is actiever dan voorheen. Ook de smakelijkheid en verteerbaarheid van het voer zijn goed. Het gaat hier om een individueel report (n=1) maar in het geval van Lubbe was het een geslaagde test!

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 10 maart 2014