Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Veterinaire app review – Choc tox

veterinaire-nascholing-choc-tox-app-header

 

Door Annemiek Bosma – De decembermaand met alle feestdagen is aangebroken en de winkels liggen vol met chocolade. En deze chocolade ligt voor huisdieren vaak voor het grijpen. Immers, een chocoladeletter is zo uit een schoen gepikt en als je niet uitkijkt worden de kerstkransjes van de tafel gesnaaid.  Als dierenarts weet je dat je in deze periode daardoor ook vaker met (mogelijke) chocolade-intoxicaties wordt geconfronteerd.

Op internet en in handboeken zijn diverse lijstje beschikbaar met lijstjes hoeveel theobromide de diverse type chocola (melk/puur) bevatten, dus het lag voor de hand dat hier ook een app voor zou verschijnen. Zowel voor de Iphone als Android is er een Choc Tox app beschikbaar. Wij hebben deze app voor jullie getest. Maar moet je wel gaan calculeren of kun je beter direct actie ondernemen? Lees verder als je meer wilt weten.

-Disclaimer-

Voor meelezende hondeneigenaren: deze review gaat over een app welke een hulpmiddel voor dierenartsen kan zijn in de afweging of er bij een (mogelijke) chocolade-intoxicatie ingegrepen moet worden. Indien uw hond (mogelijk) chocolade heeft gegeten, neem dan ALTIJD contact op met uw dierenarts. Behalve de hoeveelheid theobromide die uw dier heeft binnengekregen spelen nog veel meer factoren een rol. Ga niet zelf dokteren en bel altijd zo snel mogelijk uw dierenarts op. 


Discussie: wel of niet afgaan op de toxische dosis

Voor dat we overgaan met de review van de app willen we graag eerst een discussiepunt opwerpen. Namelijk: moeten we wel gaan calculeren of er sprake is van een toxische dosis. Want het lijkt een handige manier om al telefonisch te kunnen bepalen of je een patiënt zo snel mogelijk naar de praktijk moet laten komen of dat het allemaal wel meevalt. Echter, in 2010 deed het Medisch Centrum voor Dieren een onderzoek naar chocolade-intoxicatie bij honden. Daaruit bleek dat opgenomen hoeveelheid chocolade niet altijd was te relateren aan het klinisch verloop. Er werd zelfs een geval gerapporteerd waarbij een relatief geringe hoeveelheid chocolade bij een gezonde hond uiteindelijke een fatale afloop had.

Daarnaast is mijn persoonlijke ervaring dat eigenaren zeer slecht in staat zijn om in te schatten hoeveel hun dier heeft gegeten. Bedenk dus goed of je wel blind op dergelijke apps durft te vertrouwen.

Choc Tox – Android

veterinaire-nascholing-choc-tox-app2

 

De Choc Tox app voor Android is nogal ‘basic’ uitgevoerd, om het vriendelijk uit te drukken. Waarschijnlijk hebben de ontwerpers vanwege het chocolade-thema gekozen voor bruine kleuren. Erg aantrekkelijk ziet deze app in in ieder geval niet uit…

Maar het gaat natuurlijk om de functionaliteit. In het hoofdscherm zijn de functies van deze app te zien. Je kunt de hoeveelheid theobromide niet alleen berekenen aan de hand van het type chocolade (puur, melk, chocoladepoeder etc.) maar ook aan de hand van het product dat het dier heeft opgegeten. Als je kijkt naar de beschikbare merken blijkt wel dat de app van Amerikaanse origine is, de Milka reep staat er in ieder geval niet tussen.

veterinaire-nascholing-choc-tox-app3

Dat we met een Amerikaanse app te maken hebben blijkt ook uit het feit dat er geen gebruik wordt gemaakt van het metrische systeem. Het gewicht van de patiënt moet in pounds (lb) ingevoerd worden, de hoeveelheid product in ounces (oz). Vrij onhandig, want nu moet je eerst zelf het lichaamsgewicht en de hoeveelheid product omrekenen naar lb/oz.

Daarnaast bevat de app ook een algemene calculator waarbij je het aantal mg/kg wat je patiënt heeft binnengekregen kunt uitrekenen. Dat is over het algemeen niet echt een moeilijke berekening, dus ik vind het niet zoveel toevoegen.
veterinaire-nascholing-choc-tox-app4

 

Daarnaast is er ook nog een zeer beperkt lijstje met  andere toxische stoffen beschikbaar. Er wordt enkel opgesomd bij welke doseringen je welke bijwerkingen kan verwachten, er wordt geen informatie over bijvoorbeeld therapieën gegeven.  Wat mij betreft hadden ze dit deel ook achterwege kunnen laten, less is more.

 

Choc Tox – Iphone

veterinaire-nascholing-choc-tox-app1De Choc Tox app voor Iphone heeft het ‘less is more’ principe wél begrepen. Het bevat alleen een calculator, verder niet. Een groot voordeel ten opzichte van de Android variant is dat je bij deze app kan kiezen tussen het metrische en imperiale systeem. Je hoeft dus niet zelf eerst dingen om te rekenen.

 

Conclusie

De Choc Tox app voor Android ziet er alles behalve visueel aantrekkelijk uit en bevat een hoop extra’s die het allemaal nét niet zijn. Daarnaast is een nadeel van deze app dat er geen gebruik wordt gemaakt van het metrische systeem waardoor je een extra ‘omrekenstap’ hebt.

De Choc Tox app voor Iphone geeft daarentegen je de keuze tussen het metrische en imperiale systeem. Het is een hele eenvoudige app maar doet wat hij moet doen, zonder overbodige fratsen.

Maar zoals hierboven al aangegeven, houd altijd in je achterhoofd dat opgenomen hoeveelheid chocolade niet altijd gerelateerd is aan het klinisch verloop en vaar dus niet blind op de uitkomst van dergelijke apps.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 2 december 2013

Tags: , , , ,