Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – Online nascholing van Vetined

intro-geknipt

 

Door Annemiek Bosma – Het volgen van online nascholing is steeds meer in opkomst. En geef toe, het klinkt toch ideaal. Niet meer in de file staan om in een zaaltje langs de A-zoveel naar een lezing te luisteren. In plaats daarvan volg je nascholingen vanuit je luie stoel met een kop thee bij de hand.

Maar is het in de praktijk ook zo ideaal als het lijkt? Of zitten er misschien ook wel nadelen aan online nascholing? Ik volgde de online de cursus “Interpretatie röntgen hond/kat – Thorax” van Vetined. In deze review beoordelen we niet alleen deze nascholing, maar kijken ook naar de voor- en nadelen van een online cursus. Benieuwd of het iets voor jou is? Lees dan verder

 

Over de cursus

Interpretatie röntgen hond/kat – Thorax” is samengesteld door veterinair radioloog J.W. Garretsen en is onderdeel van een serie van drie nascholingen over het beoordelen van röntgenfoto’s. In deze serie zijn ook een cursus over het skelet en het abdomen verschenen. De cursus bestaat uit vier modules die elk gevolgd worden door een toets. Wanneer je je hebt ingeschreven voor de cursus ontvang je een link en de bijbehorende inloggegevens. Het enige wat je dus nodig hebt is een computer en een internetverbinding. Je bent dus ook niet beperkt tot een locatie, je kunt altijd inloggen. Dus thuis maar óók op je werk.

overzicht-geknipt

Eenmaal ingelogd zie je de beschikbare cursus. Na de cursus geopend te hebben krijg je een korte inleiding en kan vervolgens doorklikken naar het startscherm waar vanuit je de de diverse modules kan starten. Alle modules zijn gelijk beschikbaar, je hoeft dus niet eerst een module af te ronden voordat je naar de volgende kan. Omdat er wel een duidelijke opbouw in de modules zit zou ik wel aanraden om de volgorde aan te houden. Elke module wordt gevolgd door een multiple choice toets met 10 vragen waarmee je kan testen of  je de stof goed hebt begrepen.

 

Navigatie en gebruiksgemak

Het navigeren binnen deze cursus-module vond ik soms wat lastig. Je komt er wel uit maar het voelde niet heel erg intuïtief en ik moest soms wel even zoeken naar bepaalde dingen. Zo staan er vaak op een pagina diverse slides met foto’s achter elkaar. Je krijgt de volgende slide te zien door op het kleine pijltje te drukken. Want wanneer je op de knop ‘volgende’ klikt ga je echter naar een volgende pagina met een hele set nieuwe dia’s. Als je dat per ongeluk niet door hebt mis je een hoop informatie.

 

Cursus inhoud

Zoals gezegd bestaat de cursus uit een aantal modules. De cursus start met twee algemene modules waar basisprincipes zoals opnamerichtingen, positionering en beoordeling behandeld worden. Daarna zijn er modules over de longen en over het hart. De inhoud bestaat uit geschreven informatie vergezeld van veel illustrerende röntgenfoto’s. Ik vind het fijn dat op de foto’s duidelijk wordt aangegeven wat er bedoeld wordt, zo weet je zeker dat je naar het juiste zit te kijken.

uitleg-geknipt

De kwaliteit van de theorie verschilt per module. Bij de module hart vond ik de achtergrond informatie heel duidelijk en overzichtelijk, het deel over opname-richtingen vond ik soms wat summier genoteerd. Daar had ik graag soms wat meer toelichting gezien. Maar over het algemeen vind ik de kwaliteit van de cursus goed en ben ik erg te spreken over de enorme hoeveelheid röntgenfoto’s die er ter illustratie bijzitten. Mocht je desondanks toch nog vragen hebben, dan is er de mogelijkheid om de cursusleider per mail een vraag te stellen.

 

Toetsen

Over de toets modules ben ik helaas wat minder te spreken. Wat ik jammer vind dat de vragen vrij theoretisch zijn, en niet over foto’s gaan. Ik had liever gezien dat je bij de toetsen een foto krijgt met daarbij bijvoorbeeld de vraag: “Welk longpatroon zie je hier?” met een aantal keuze-opties. Want theorie in ons hoofd stampen, dat kan iedereen wel na zes jaar Diergeneeskunde. De kunst zit ‘m juist in het kunnen toepassen van deze theorie bij het beoordelen van je foto’s.

 

Online nascholing versus offline nascholing

En dan de hamvraag. Is het volgen van online nascholing ook echt zo ideaal als het in eerste instantie lijkt? Als je de aanbieders van deze cursussen moet geloven dan is het dé methode van de toekomst. Maar ik denk niet dat online nascholing de reguliere cursussen en congressen zal gaan laten verdwijnen. Daarvoor zitten er toch ook nog best wel een aantal nadelen aan vast.

Voordelen:

  • Je hebt geen reistijd.
  • Je kunt de cursus volgen op je eigen favoriete locatie (aan de keukentafel, lekker op de bank of zelfs in bed).
  • Je kunt de cursus volgen wanneer het jou uitkomt. Je zit niet aan een vaste datum vast.
  • Je doet de nascholing in je tempo, je kunt er zelf voor kiezen om de hele cursus in een keer achter elkaar te doen of af en toe een stukje.

Nadelen:

  • Je mist wel het ‘sociale’ deel van een nascholing. Bijkletsen met oud-studiegenoten, nieuwe mensen leren kennen en netwerken is er vanachter je beeldscherm niet bij. 
  • Er is het risico dat je toch snel afgeleid bent. Voor je het weet zit je toch je mail te checken of te Whatsappen. Een beetje discipline heb je wel nodig.
  • Je baas kan verwachten dat je nu nascholing in je eigen tijd doet terwijl je normaal een cursus tijdens werktijd zou volgen.
  • Je moet je eigen catering regelen 😉

 

Verkrijgbaarheid

De cursus “Interpretatie röntgen hond/kat – Thorax” is verkrijgbaar bij Vetined kost € 163,35.

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 11 november 2013

Tags: , , ,