Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Veterinaire app review – Referentiewaarden veterinair

Door Annemiek Bosma – De NRC Next schreef laatst in een artikel over apps: “Veel apps lossen een probleem op dat niet bestaat”. Kortom: er zijn heel veel apps die claimen je leven makkelijker te maken maar eigenlijk niet zo heel veel toevoegen. En juist dát is de reden dat wij op Veterinaire Nascholing app reviews schrijven, zo weet je precies welke apps een must-have zijn en welke je prima kunt skippen.

Het bedrijf achter de Veterinaire Agenda liet ons weten dat ze een referentiewaarden app hebben gemaakt. Als student diergeneeskunde vond ik hun agenda’s erg fijn en heb ze altijd met veel plezier gebruikt. Zou deze app net zo handig zijn? Lees verder om erachter te komen!

 

collage-veterinaire-nascholing-referentie-app

De app “Referentiewaarden Veterinair” biedt een overzicht van referentiewaarden van bepalingen die verkregen zijn met de apparatuur en methoden van het UVDL. Want zoals we namelijk al bespraken bij de Vet Nurse Quick Reference app, de precieze referentie waarden zijn afhankelijk van de gebruikte methode. In principe kan je deze app dus niet gebruiken wanneer je gebruik maakt van een ander laboratorium of een in-house methode. Hoewel ik denk dat de verschillen in de praktijk wel zullen meevallen.

Het uiterlijk van de app is lekker clean, simpel en zonder overbodige poespas. Wanneer je de app opent, kun je als eerste de diersoort (hond/kat/ rund/paard) kiezen. Wat ik jammer vind is dat er geen referentiewaarden voor konijnen of exoten beschikbaar zijn. Want dat zijn nou juist de diersoorten waar je minder vaak aanvullende onderzoek bij doet waardoor je minder bekend bent met de referentiewaarden.

Na het kiezen van de diersoort verschijnt een lijst met de verschillende categorieën bepalingen. Handig, want op die manier krijg je geen enorm lange lijst en hoef je niet eindeloos te scrollen.

collage-veterinaire-nascholing-referentie-app2

Na het kiezen van de categorie krijg je de lijst met verschillende bepalingen en hun referentiewaardes. Ik had het wel leuk gevonden wanneer je bij het klikken op een bepaling nog aanvullende informatie zou krijgen. Bijvoorbeeld over wanneer je een verhoging van je ureum of juist een laag ureum krijgt. Maar helaas, het blijft bij enkel de referentiewaarden.

Dan de hamvraag: maakt deze app ons leven nou écht iets makkelijker? Of lost het een probleem op dat er niet is? Ik vind zelf het laatste. Want als je een uitslag van het UVDL binnenkrijgt staat de referentiewaarde er al gewoon achter! Sterker nog, ze zetten er meestal ook nog een ‘h‘ bij als deze verhoogd is en een ‘l‘ als de waarde onder de referentie ligt. Waarom heb ik dan nog een app nodig?

Het enige wat ik me kan bedenken, is dat het handig is wanneer in jouw praktijk bepalingen zonder referentiewaarde erbij in de patiëntenkaart gezet worden. Dan kan het handig zijn om even op deze app te spieken of een waarde binnen de referenties valt.

Kortom: de app werkt prima maar voegt als ik heel eerlijk ben niet zoveel toe. Mocht je de app toch zelf even willen checken, hij is gratis te downloaden in de AppStore en bij Google Play.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 14 oktober 2013

Tags: , , , ,