Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – PressureEasy

Header-veterinaire-nascholing-presure easyDoor Annemiek Bosma – Tijdens de Voorjaarsdagen tipte iemand mij om de PressureEasy te testen. Een klein hulpmiddel waarmee je altijd weet dat de cuff van je endotracheaaltube voldoende opgeblazen is én blijft. Mijn aandacht was getrokken, want zowel een te volle als een onvoldoende opgeblazen cuff kunnen gevaren opleveren voor je patiënt.

Veterinary Technics bleek de PressureEasy in hun assortiment te hebben en was zo vriendelijk om er een beschikbaar te stellen voor deze review. Benieuwd naar onze ervaringen en de test waar wij de PressureEasy aan onderwierpen? Lees dan verder.

 

Wat is het?

De PressureEasy is een hulpmiddel dat je aan het ventiel van je tube koppelt. Bij het opblazen van je cuff verschijnt er een indicator in het venster wanneer de cuff tussen de 20-30 cm H2O is opgeblazen. Hiermee is de PressureEasy een alternatief voor de methode waarbij je -terwijl je lucht door de tube laat stromen- de cuff opblaast tot je niets meer hoort teruglekken. Een prima methode is, maar soms lastig voor mensen die nog niet vaak gedaan hebben of wanneer de ruimte te rumoerig is.

Na het opblazen van  van de cuff kun je ervoor kiezen om de PressureEasy weer los te koppelen of vast te laten zitten. Wanneer je de PressureEasy aan het ventiel van je cuff laat zitten kun je zien of de cuff niet leegloopt tijdens de ingreep. Een cuff kan namelijk niet alleen leeglopen doordat de cuff  beschadigd is, maar ook doordat stikstof lucht uit de tube onttrekt. In dit laatste geval vult de PressureEasy de cuff aan met lucht uit het reservoir waardoor de cuff op de juiste spanning blijft.

veterinaire-nascholing-presure-easy-tubes

De PressureEasy werkt alleen met zogeheten “Low pressure, high volume” endotracheaal-tubes. Dit zijn tubes die geen ronde, maar een ovaalvormige cuff hebben. Hierdoor is er een groter contactgebied van de cuff met de tracheawand waardoor er minder kans is op ischaemie en necrose van de tracheawand.

 

Hoe werkt het?

De PressureEasy heeft twee slangetjes waarvan je er in principe maar één nodig hebt, namelijk het kortere slangetje met het cilindrische uiteinde. Deze sluit je aan op het ventiel van je tube. De langere slang, de pressure feedback line, past tussen je tube en het anesthesie-systeem en hoeft enkel aangesloten te worden wanneer je patiënt aan de automatische beademing hangt. Dit feedback systeem zorgt ervoor dat druk in de cuff tijdens de inspiratie wordt aangepast om zo lekkage te verminderen.

veterinaire-nascholing-presure-easy-collage

  1. Intubeer je patiënt, controleer of je tube goed zit en maak deze vast.
  2. Sluit het kortere slangetje met het cilindrische uiteinde stevig aan op het ventiel van de ‘pilot balloon‘.
  3. Sluit eventueel de pressure feedback line aan wanneer je de patiënt automatisch gaat beademen
  4. Vul een 10 cc spuit met lucht en sluit deze op de onderkant van de PressureEasy aan.
  5. Vul je cuff langzaam met lucht. Wanneer de groene indicator in het venster verschijnt is je cuff voldoende opgeblazen.
  6. Je kunt er nu voor kiezen om de PressureEasy los te koppelen of om deze te laten zitten. Als je het laat zitten kun je gedurende de anesthesie monitoren of de cuff voldoende opgeblazen blijft.

Let op: je kunt niet via de PressureEasy de cuff weer leegmaken! Het is een eenrichting-systeem. Wanneer je te snel lucht in je cuff blaast kan het gebeuren dat de indicator ‘voorbij het indicatievenster schiet’. In dat geval moet je de PressureEasy eerst loskoppelen, lucht uit je cuff halen om daarna weer je PressureEasy aan te sluiten en je cuff goed op te blazen. Een heel gedoe, dus vandaar mijn tip om de cuff langzaam op te blazen.

Hetzelfde geldt voor het ontcuffen aan het eind van de ingreep wanneer je besluit je PressureEasy te laten zitten. Je moet deze dus eerst loskoppelen voordat je de lucht uit de cuff kan halen. Doe je dit niet, dan blijft door het eenrichtingssysteem van de PressureEasy de cuff opgeblazen en beschadig je bij het verwijderen de trachea en de stembanden.

veterinaire-nascholing-presure-easy-opstelling

Gebruiksgemak

Ik vind de PressureEasy erg gemakkelijk in gebruik. Gewoon een kwestie van aansluiten en rustig opblazen. Het enige nadeel is dat er door de PressureEasy een eenrichtingsverkeer ontstaat. Dat zorgt ervoor dat zolang de PressureEasy aangesloten is, je geen lucht uit de cuff kan halen. Zeker als je de PressureEasy gedurende de ingreep aangesloten blijft moeten alle medewerkers er goed van op de hoogte zijn dat ze eerst de PressureEasy moeten ontkoppelen vóórdat ze de cuff leeg kunnen halen.

Zelf had ik er in het begin wel een beetje moeite mee om blindelings zo’n ‘gadget’ te vertrouwen. Maar bij diverse patiënten hebben we de cuff opgeblazen volgens de geëikte methode en via de PressureEasy. Bij beide methodes gebruikten we ongeveer evenveel lucht om de cuff op te blazen. Met de PressureEasy over het algemeen nog ietsje minder waardoor de cuff minder druk uitoefent op de tracheawand.

veterinaire-nascholing-presure-easy-test

Test

Tevens hebben we ook getest of de PressureEasy inderdaad aangeeft wanneer je cuff leegloopt door een lekkage. Dit simuleerden we door bij een opgeblazen cuff met een kleine naald (26G) de cuff te beschadigen. Nog voordat de het leeglopen van de tube met het blote oog waar te nemen was, verdween de groene indicator uit het indicatievenster zodat duidelijk zichtbaar was dat er onvoldoende druk in de cuff was. Test geslaagd!

 

Conclusie

De PressureEasy is een handig hulpmiddel waarmee je gemakkelijk je cuff tot de juiste druk kan opblazen. Daarnaast kun je gemakkelijk monitoren of tijdens je ingreep de cuff netjes op spanning blijft. Het enige nadeel is dat door de PressureEasy een eenrichtingssysteem ontstaat waardoor je deze eerst moet loskoppelen voordat je lucht uit de cuff kan halen.

 

Verkrijgbaarheid

De PressureEasy kost € 19,00 en is verkrijgbaar bij Veterinary Technics.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 23 september 2013