Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

App review: Monitor Hond

mzl.qtsedocs

 

Door Annemiek Bosma – Het reviewen van veterinaire apps begint al een heuse traditie te worden op Veterinaire Nascholing. Zo schreven we al eerder reviews over de Vet Nurse Quick Reference app en de AST Doseringen app.

Deze keer reviewen wij de Monitor Hond app, een app waarmee eigenaren makkelijk de ademhalingsfrequentie van hun huisdier bij kunnen houden.

Bij hartproblemen is het monitoren van de ademhalingsfrequentie is een goed toepasbare methode om de eigenaar thuis in de gaten te laten houden of de voorgeschreven medicatie effect heeft.

Benieuwd of deze app handig en gebruiksvriendelijk genoeg is om aan eigenaren aan te raden? Lees dan verder.

Toepasbaarheid

De Monitor Hond app is ontwikkeld om eigenaren gemakkelijk de ademhalingsfrequentie van hun hond thuis te laten meten en zo het effect van de medicatie te evalueren. Immers als een dier in hartfalen is en op de juiste medicatie wordt gezet verwacht je een afname van de ademhalingsfrequentie. Daarnaast kan het natuurlijk altijd gebeuren dat een dier ondanks de medicatie op termijn een dusdanig afgenomen hartfunctie heeft dat er zich uiteindelijk weer symptomen ontwikkelen. Met het monitoren van de ademhalingsfrequentie is dit al in een vroeg stadium op te sporen en kan eventueel aanvullende medicatie voorgeschreven worden.

Maar je kunt als dierenarts deze app natuurlijk ook gebruiken voor dieren waarbij wel een hartafwijking is geconstateerd, maar die vanwege het feit dat ze nog niet in hartfalen zijn, nog niet gestart zijn met medicatie. Een toenemende ademhalingsfrequentie zou immers een signaal kunnen zijn dat het dier wel in hartfalen raakt.

veterinaire-nascholing-app-review3

Eerste indruk

Na het openen van de app kom je in het menu. Hier worden alle functies van de app overzichtelijk weergegeven. Natuurlijk is er de mogelijkheid om de ademhalingsfrequentie te monitoren en deze in een grafiek weer te geven. De app biedt daarnaast ook wat beknopte informatie voor eigenaren over het belang van het monitoren van de hartslag en er is de mogelijkheid een herinnering in te stellen voor een nieuwe meting en het geven van de medicatie.

 

Gebruiksgemak

Een belangrijke vraag is natuurlijk of de app ook handig in gebruik is. Voor ons dierenartsen is het tellen van de ademhaling natuurlijk een fluitje van een cent, maar vergeet niet dat dit voor veel eigenaren in het begin best spannend en moeilijk kan zijn. Gelukkig vind ik dat de app erg duidelijk is en erg gemakkelijk te gebruiken is.

veterinaire-nascholing-app-review1

Voor het starten van de meting krijgt de gebruiker nog een pop-up waarin uitgelegd wordt onder welke omstandigheden de frequentie geteld moet worden om zo foutieve metingen te voorkomen. Daarna verschijnt groot een afbeelding van een hart in beeld. Wanneer je de eerste keer op het hart tikt gaat de teller lopen. Gedurende een halve minuut moet je bij elke ademhaling op het hart tikken zodat de frequentie geteld wordt. Na 30 seconden stopt de teller automatisch en krijg je een pop-up te zien met de ademhalingsfrequentie.

veterinaire-nascholing-app-review2

Extra functies

Naast het hulpmiddel om de ademhaling te tellen bevat de app nog een aantal andere functies. Zoals al genoemd worden de metingen automatisch in een grafiek verwerkt. Erg handig omdat je zo in een oogopslag kan zien of er sprake is van een dalende of stijgende trend.

Daarnaast kun je ook een alarm instellen voor het moment van de volgende meting of het geven van de medicatie. Dat eerste vind ik nog wel zinnig, van de tweede vraag ik me af of het wel zoveel toevoegt. Veel eigenaren geven medicatie namelijk rond het moment dat ze hun dier voeren en zullen hier dus geen extra reminder voor nodig hebben.

 

Verkrijgbaarheid

De app Monitor Hond is momenteel alleen nog maar verkrijgbaar voor iPhone/iPad. Een gemiste kans in mijn ogen gezien het grote aantal mensen met een Android smartphone.

De app is gratis te downloaden in de iTunes store.

 

Conclusie 

De app Monitor Hond is gebruiksvriendelijke app waarmee eigenaren gemakkelijk de ademfrequentie van hun huisdier kunnen tellen. Ondanks dat de app ontwikkelt is om het effect van hartmedicatie te evalueren zijn er nog veel meer toepassingen te verzinnen. Het grootste nadeel van deze app vind ik dat hij alleen verkrijgbaar is voor iPhone/iPad en ik hoop dat er snel een versie voor Android wordt gelanceerd.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 26 augustus 2013

Tags: , , , ,