Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Veterinaire app review – AST Farma doseringen

veterinaire-nascholing-astfarma-header

Door Annemiek Bosma – Kun jij ook niet meer zonder je smartphone op je werk? Snel een foto maken voor op de Facebookpagina van de praktijk, in je mail checken of de labuitslag van die ene patiënt al binnen is of gewoon even tussen de patiënten door Whatsappen. Maar met handige apps kan je smartphone je ook helpen bij je werkzaamheden als dierenarts.

Regelmatig testen we bij Veterinaire Nascholing een veterinaire app. Zo verscheen eerder de review over de Vet Nurse Quick Reference app. Deze keer is het de beurt aan de AST Farma doseringen app. Benieuwd wat wij er van vonden? Lees dan verder.

 

Na het openen van de app kom je in het startscherm terecht. Deze bestaat uit drie balken waar je de variabelen ‘diersoort’, ‘gewicht’ en ‘stofnaam’ kan instellen. Door rechtsonder op het vraagteken te drukken, krijg je duidelijk te zien hoe de app werkt.  De app ziet er mooi uit en is bijzonder eenvoudig in gebruik.

veterinaire-nascholing-astfarma-app1

Diersoort
De diersoort kies je door de bovenste balk naar links of naar rechts te slepen. De lijst is alfabetisch opgesteld en bevat 25 verschillende diersoorten. Naast de ‘reguliere’ diersoorten zoals varken, hond, paard en rund zijn er tevens een groot aantal vogels en bijzondere dieren vertegenwoordigd. Mocht je nog een keer met een struisvogel geconfronteerd worden dan kan deze app je redding zijn.

 

Gewicht
Met de tweede balk kun je het gewicht van je patiënt invoeren. Ook bij deze balk doe je dat door naar links of rechts te slepen. De balk staat automatisch op het ‘gemiddelde’ gewicht van je gekozen diersoort en ook de schaalverdeling wordt hier op aangepast. Zo kun je ook bij de kleinere diersoorten het gewicht nauwkeurig instellen.

 

Stofnaam
Wanneer je op ‘kies stof’ klikt krijg je een lijst met beschikbare stofnamen. Deze lijst is niet compleet. Zeker bij gezelschapsdieren mis ik een groot aantal (geregistreerde) stoffen. Waar is bijvoorbeeld maropitant (Cerenia)? Ik heb AST Farma gemaild of dit komt omdat de app alleen stoffen bevat die door AST Farma geproduceerd worden of dat de app slechts een beperkte selectie medicijnen bevat. AST Farma gaf aan dat ze zijn gestart met een app die enkel stoffen bevat die zij zelf in hun gamma hebben. Echter vanwege het grote succes zullen ze de database gaan uitbreiden naar alle geregistreerde stoffen in Nederland en de EU. We wachten vol spanning af!

veterinaire-nascholing-astfarma-app2

Wanneer je de diersoort en gewicht hebt ingesteld en een stof hebt geselecteerd druk je op de knop “Toon dosering”. In het scherm verschijnt vervolgens:

  • Toedieningsroute (oraal, topicaal, i.v. injectie etc)
  • Dosering in mg/kg 
  • Totaal aantal toe te dienen mg
  • Doseringsinterval

In sommige gevallen wordt er nog een beknopte opmerking aan toegevoegd zoals “Off-label use” of “Schudden voor gebruik”. Verwacht echter geen uitgebreide toelichting bij je geselecteerde stof. Daarvoor zul je toch echt een formularium nodig hebben.

Deze app neemt overigens niet al je (hoofd)rekenwerk uit handen. Want hij berekent dan wel hoeveel mg je moet toedienen, je moet nog zelf even uitrekenen hoeveel tabletten of ml injectievloeistof dat is. Ik zou de app daarom ook niet als een rekenhulpmiddel zien, maar meer als een naslagwerkje voor de doseringen van de meest voorkomende medicaties.

De app biedt ook de gelegenheid om bepaalde doseringen als ‘favoriet’ op te slaan. Misschien handig voor doseringen die je telkens weer vergeet?

 

Conclusie

De AST Farma doseringen app is zeer eenvoudig in gebruik en ziet er ook nog eens erg mooi uit! Hoewel de app je de keuze uit veel verschillende diersoorten (inclusief veel exoten) geeft, is deze app allesbehalve compleet. Zeker bij de gezelschapsdieren ‘mis’ ik een hoop stoffen.  De meest voorkomende stoffen zijn vertegenwoordigd, maar het zijn juist de stoffen die je weinig gebruikt die je even moet opzoeken. En die staan er nou juist niet in. Ook bevat de app weinig achtergrond informatie. De app is dan ook absoluut geen vervanger van een formularium, zoals bijvoorbeeld het “Formularium Huisdieren“. Het moet wel gezegd worden dat AST Farma ook nergens claimt dat deze app compleet is en duidelijk aangeeft dat het met name veel gebruikte stoffen bevat.

 

Verkrijgbaarheid

De AST Farma doseringen app kan zowel op smartphone als tablet gebruikt worden en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 22 juli 2013

Tags: , , , ,