Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Veterinaire app review – Vet Nurse Quick Reference

header

Door Annemiek Bosma – Medische apps zijn er in overvloed, je kunt het als arts zo gek niet bedenken of er is een app voor. Op het gebied van veterinaire apps valt het aanbod echter nog een beetje tegen. En de apps die er zijn, is dat nou eigenlijk wat?

Daarom zullen we op Veterinaire Nascholing regelmatig een veterinaire app reviewen. Zo weet je niet alleen welke apps er op de markt zijn, maar ook of ze de moeite van het downloaden waard zijn. Deze keer is het de beurt aan de “Vet Nurse Quick Reference” app. Gemaakt voor paraveterinairen, maar ook handig voor dierenartsen? Lees verder om erachter te komen.

Vet Nurse Quick Reference app

Vet Nurse Quick Reference is -zoals de naam al aangeeft- een app gericht op paraveterinairen met referentiewaardes op diverse veterinaire vlakken. Maar ondanks dat de app bedoeld is voor paraveterinairen kan deze zeker ook voor dierenartsen van pas komen.

veterinaire-nascholing-app-review

 

Functies

Na het openen van de app zie je in de bovenste menu-balk overzichtelijk de diverse functies die hij biedt. Hoewel de naam suggereert dat het puur om referentiewaardes gaat, zijn er ook nog andere handige opties aan deze app toegevoegd.

Referentiewaardes diersoorten

“Wat was ook al weer de draagtijd van een cavia? Heeft een kip met 41 graden Celcius koorts of is dit normaal?” Als dierenarts heb je niet altijd alle referentiewaardes van alle diersoorten paraat, maar eigenaren verwachten dit vaak wel van je. Daarom is het fijn om even op deze app te kunnen spieken. Van achttien verschillende diersoorten, waaronder ook enkele exoten, worden de belangrijkste referentiewaardes weergegeven.

veterinaire-nascholing-app-review2

Ziektebeelden

De Vet Nurse Quick Reference app biedt ook een lijst met een aantal veel voorkomende aandoeningen. Per aandoening worden kort de verwekker, de symptomen, incubatie periode en behandeling weergegeven. Deze lijst is nogal random opgesteld en de informatie is behoorlijk summier. Ook is onbekend waar de informatie vandaan komt en of deze door een specialist is gecontroleerd. Voor dierenartsen denk ik niet dat deze optie veel toevoegt.

Je kunt binnen de lijst ook op symptoom zoeken. Leuk bedacht, maar omdat de lijst zo incompleet is, heb je hier niet zo heel veel aan. Dan zou ik liever zien dat Small Animal Medical Differential Diagnosis in app vorm wordt uitgebracht.

veterinaire-nascholing-app-review3

Biochemische referentiewaardes

Dit onderdeel is dan wél weer de moeite waard. Per waarde krijg je een korte omschrijving en de referentiewaardes voor hond, kat en konijn. Handig, scheelt weer in je handboeken zoeken naar dat ene tabelletje met de referentiewaardes voor het konijn.

Even was ik bang dat men gebruik zou maken van de Amerikaanse eenheden (waarbij glucose bijvoorbeeld wordt uitgedrukt in mg/ml in plaats van mmol/l) maar dit is gelukkig niet het geval. Houd wel altijd in je achterhoofd dat referentiewaardes afhankelijk zijn van de gebruikte analyse-methode. De referentiewaardes van het laboratorium zijn dus accurater, maar de informatie in deze app is wel geschikt om je grofweg een idee te geven of een bepaalde waarde is verhoogd of verlaagd.

Een mooie toevoeging aan deze functie zou zijn als er ook werd vermeld bij welke aandoeningen je een daling krijgt en bij welke aandoeningen de waarde toeneemt.

veterinaire-nascholing-app-review4

Calculators

Zoals gezegd bevat deze app niet alleen referentiewaardes maar zijn er ook nog andere handige opties. Zo vind je onder het tabblad ‘Calcs’ diverse calculators. Variërend van heel handig (lichaamsoppervlakte berekenen, kalium correcties,  infuussnelheden) tot soms wat stompzinnig (leeftijd uitrekenen aan de hand van een geboortedatum).

Notities

Bij de notities-functie kun je patiënten invoeren en vervolgens notities er aan toevoegen.

Terms

Bij deze functie komt duidelijk naar voren dat de app is bedoeld voor paraveterinairen. Je vindt hier namelijk een alfabetische lijst met medische termen die kort toegelicht worden wanneer je ze aanklikt. Maar als je dierenarts bent mag ik hopen dat je wel weet wat alopecia, melena en steatorrhoea betekenen…

 

Conclusie

De Vet Nurse Quick Reference app is een leuke veterinaire app die prettig en overzichtelijk is in gebruik. De app is bedoeld voor paraveterinairen maar ik denk zeker dat veel dierenartsen ‘m ook handig zullen vinden. Niet alle onderdelen zijn even nuttig, maar met name de referentiewaardes en een aantal calculators zullen zeker van pas kunnen komen.

Het is echter wel een betaalde app (€ 1,99) en ik weet niet of iedereen wil betalen voor een beetje extra gemak.

 

Verkrijgbaarheid

De Vet Nurse Quick Reference app kost €1,99 en  is verkrijgbaar voor Android in de Google Play Store of scan onderstaande QR-code. 

veterinaire-nascholing-app-review5

nieuws, Reviews

toegevoegd op 10 juni 2013

Tags: ,