Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Tip! Artikel en video locaal-anesthesie tandheelkunde

veterinaire-nascholing-lokaal-anesthesie-header

Er zijn een hoop redenen om als dierenarts tijdens je tandheelkundige ingrepen de algehele anesthesie aan te vullen met locaal-anesthesie. Niet alleen kan een goede locaal-anesthesie ervoor zorgen dat je minder algehele anesthesie hoeft toe te passen, het zorgt ook voor minder napijn bij je patiënten waardoor sneller herstel optreedt.

Maar waar begin je als je locaal-anesthesie wilt gaan toepassen? Er zijn in het verleden wel specifieke cursussen op dit gebied georganiseerd en het onderwerp komt in diverse veterinair tandheelkundige handboeken aan de orde, maar ook online is er betrouwbare informatie te vinden.

Via het Forum voor Jonge Dierenartsen kreeg ik twee tips op dit gebied. Zo werd ik gewezen op dit interessante artikeleen goed startpunt wanneer je lokaalanesthesie bij je tandheelkundige ingrepen wilt gaan toepassen. Niet alleen de diverse ‘blocks’ worden behandeld, ook de verschillende locaal-anesthetica en hun doseringen komen uitgebreid aan de orde.

Maar wat vaak een nadeel is bij artikelen en in handboeken, is dat de afbeeldingen over de techniek vaak vrij klein of zelfs onduidelijk kunnen zijn. Daarom kan een instructiefilmpje met bewegend beeld ook heel behulpzaam zijn. In de onderstaande video worden een aantal veelgebruikte technieken getoond.

Sowieso is de website van Veterinary Dentistry Today een aanrader, deze site biedt een schat aan informatie op het gebied van veterinaire tandheelkunde.

Met dank aan Brenda en Wendy van het Forum voor Jonge Dierenartsen voor het delen van deze online beschikbare bronnen. Heb je zelf nog goede tips op dit gebied, laat het ons weten via het contactformulier