Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – V-gel voor het konijn

 

Door Annemiek Bosma – Hoe vaak intubeer jij konijnen? Vast minder vaak dan je zou willen, want het intuberen van konijnen is toch een stuk lastiger dan bij de hond en de kat. En dat terwijl konijnen vaak lastige anesthesiepatiënten zijn en een groter risico hebben om tijdens de anesthesie te overlijden. Maar met de V-gel voor het konijn zou dit probleem van de baan moeten zijn. Want met dit larynxmasker zou het intuberen van konijnen een ‘piece of cake’ moeten zijn. Instrulife stelde een aantal V-gel modellen beschikbaar aan Veterinaire Nascholing en wij onderwierpen ze aan de test. Lees verder om te kijken of we net zo enthousiast zijn als bij de V-gel voor de kat.

Larynxmaskers: wat en waarom?

Er zijn een aantal redenen waarom het gebruik van endotracheaaltubes bij konijnen een stuk lastiger is dan bij de hond en de kat. Ten eerste is het overzicht duidelijk minder door de beperkte ruimte in de mondholte. Daarnaast hebben konijnen een dorsale verhevenheid op de tong welke het zicht op de toch al kleine larynx nog meer beperkt. Een ander probleem is dat bij kleinere konijnen de beschikbare tubes niet klein genoeg zijn.

Als alternatief wordt er in de dierenartsenpraktijk vaak gebruik gemaakt van anesthesie-maskers (‘kapjes’). Maar deze kun je niet gebruiken om je patiënt te beademen en door slechte aansluiting kan lekkage van anesthesiegassen optreden.

De V-gel is een larynxmasker (of ‘supraglottic airway device’ zoals fabrikant Docsinnovent het zelf noemt) dat niet in de trachea gaat maar over de larynx heen ligt en deze omsluit. Hierdoor voorkomt de V-gel niet alleen aspiratie maar is daarnaast ook geschikt om mee te beademen.

 

De V-gel

Het V-gel model voor het konijn is beschikbaar in 6 maten: R1 t/m R6. De kleinste maat is geschikt voor konijnen van 0,6 – 1,5 kg, de grootste maat is geschikt voor de grotere rassen van 4,5 kilo en meer. Van Instrulife ontvingen wij een R2 en een R3 om te testen.

De V-gel wordt geleverd in een kartonnen doos met daarin de V-gel en een uitgebreide gebruiksaanwijzing. De fabrikant levert tevens het glijmiddel “VetLube” maar in principe is elk glijmiddel geschikt.

Als je de steriele verpakking opent zie je de V-gel, verpakt in een stevige plastic standaard. Geplaatst in deze standaard kan de V-gel ook geautoclaveerd op 121˚C worden om kruisbesmetting tussen patiënten te voorkomen. Het product is dusdanig getest dat het veilig 40 keer geautoclaveerd kan worden. De plastic standaard bevat een overzicht waarop je handig kan aankruisen hoe vaak het model al gebruikt is.

De V-gel is gemaakt van zacht gel-achtig latexvrij rubber op de plaatsen waar het contact maakt met weefsels. De overige delen zijn gemaakt van hard doorzichtig plastic. Verder zijn er aan de zijkant vleugels gemaakt waarmee je de V-gel aan je patiënt kan bevestigen en is een aansluiting voor een capnograaf geïntegreerd.

 

Gebruik

Maar nu over naar het belangrijkste: hoe is de V-gel in het gebruik? Volgens de fabrikant zou het kinderlijk eenvoudig moeten zijn en kan iedereen het binnen mum van tijd leren. Na het testen van de V-gel voor de kat had ik al redelijk wat handigheid in het gebruik gekregen. Maar voor mensen die net beginnen met de V-gel zijn er op de website van Docsinnovent duidelijke instructievideo’s te vinden.

In een artikel “Larynxmaskers: een (r)evolutie in het intuberen van konijnen” van Drs. Yvonne van Zeeland – Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (verschenen in In Prakijk) werd als een mogelijk predicatie protocol genoemd:

– Butorphanol 1 mg/kg IM
– Medetomidine 200-250 μg/kg IM
– Ketamine 5-10 mg/kg IM

Als je konijn voldoende gesedeerd is kun je beginnen met het plaatsen van de V-gel. In het kort komt het er op neer dat je het konijn in borstbuikhouding laat vasthouden en de nek naar boven opstrekt. Je sprayt de larynx met lidocaïne spray en wacht tot deze goed is ingewerkt. Ondertussen zorg je dat je V-gel aan alle kanten goed bedekt is met glijmiddel. Je kunt de VetLube van de fabrikant gebruiken maar ‘gewoon’ glijmiddel of medische siliconenspray is ook prima. Het nadeel van een traditioneel glijmiddel is dat je het risico loopt dat het de opening blokkeert. Ik geef zelf daarom ook de voorkeur aan een glijmiddel in een sprayvorm.

Bij het inbrengen trek je de tong goed naar buiten en brengt de V-gel in tot je de weerstand voelt. De punt steekt in de oesophagus en de open onderzijde ligt over de trachea-ingang. De fabrikant raadt aan om de V-gel alleen in combinatie met een capnograaf te gebruiken om zo een goede kwaliteit anesthesie en monitoring te kunnen garanderen. Ik vond het vooral handig omdat je capnograaf een bevestiging geeft dat je de V-gel goed geplaatst hebt. Vervolgens bevestig je de V-gel met verbandwindsels of touwtjes achter de oren van het konijn.

Het plaatsen van de V-gel bij het konijn is echt zoveel gemakkelijker dan intuberen! Doordat het zo eenvoudig is merk je dat je heel gemakkelijk gebruik maakt van deze larynxmaskers, ook al is het alleen maar voor de suppletie van extra zuurstof. Een ander voordeel is dat je de V-gel al kunt gebruiken bij konijntjes vanaf 600 gram terwijl je de traditionele endotracheaaltubes alleen bij de grotere konijnen toegepast kan worden.

Net als bij de kat vond ik het in het begin soms lastig om de juiste maat te selecteren. De bijgeleverde maattabel geeft je wel een indicatie, maar je moet toch altijd even kijken welke het beste past. Met name omdat je bij het konijn slecht zicht hebt in de mondholte is er in het begin soms een beetje onzekerheid of de V-gel wel goed geplaatst is. Maar zeker als je de V-gel samen met een capnograaf gebruikt heb je het echt zo onder de knie.

 

Verkrijgbaarheid

De V-gel rabbit van Doc Innovent is o.a. verkrijgbaar bij Instrulife voor €176,55 (excl. Btw) per stuk (België). Voor Nederlandse verkoopinformatie en verkoopprijzen kun je terecht bij Delta Medic.

 

Conclusie

Het gebruik van de V-gel voor het konijn is echt enorm eenvoudig en kan ook bij de kleinere konijnen (vanaf 600 gram) gebruikt worden. En omdat het zo makkelijk is merk je als snel dat je het steeds vaker gaat gebruiken want de veiligheid van de anesthesie zeker ten goede komt. Naast dat ze makkelijk in gebruik zijn treedt geen lekkage van anesthesie gassen op en je kunt er ook je patiënten mee beademen.

Nadeel is dat mogelijk niet elke praktijk beschikking heeft over een capnograaf, en het is wel aan te raden om de V-gel samen met een capnograaf te gebruiken. Omdat het gewicht van de konijnen die je voor ingrepen aangeboden krijgt vrij breed is, moet je eigenlijk wel alle maten aanschaffen als je de V-gel wilt gaan gebruiken. Doordat ze niet goedkoop zijn zal dit voor sommige dierenartsen wel een vrij forse investering zijn.

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 22 april 2013

Tags: , ,