Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review: iViP IC-dag Orthopedie + Win een iViP IC jaar!

Door Boukje Erdtsieck – Al sinds 2009 organiseert iViP (“Interactie voor Veterinairen In de Praktijk”) onder het motto ‘Van kennisnaar kunde’ de laagdrempelige IC-avonden voor Jonge Dierenartsen. Dit jaar werd hier voor het eerst een IC-dag aan toegevoegd, met als thema “Orthopedie”. Een dag waar niet alleen de theorie maar ook de praktijk aan bod komt. Gastredacteur Boukje Erdtsieck volgde voor Veterinaire Nascholing deze dag om te kijken of de cursus zo laagdrempelig is als deze wordt voorgesteld en of je kennis inderdaad in kunde wordt omgezet.

Daarnaast organiseert Veterinaire Nascholing in samenwerking met iViP een leuke winactie voor Jonge Dierenartsen; je maakt namelijk kans op een gratis IC-jaar! Lees onderaan het artikel hoe jekans maakt.

 

Over de iViP IC cursus

Oprichtster Marije Persoon (zelf zeven  jaar werkzaam geweest in de dierenartsenpraktijk) is in 2009 is gestart met IC-avonden. Tijdens deze avonden komen jonge, pas afgestudeerde dierenartsen bij elkaar om onder leiding van een specialist cases in een bepaald thema te bespreken. Deze cases kunnen zelf door de cursisten worden aandragen. Laagdempeligheid en een vertrouwde omgeving waarin je vragen durft te stellen zijn belangrijke pijlers van deze avonden. Tijdens een IC-avond is er niet alleen aandacht voor de veterinaire kant van het beroep, maar ook wordt tijd besteed aan trainingen op het gebied van communicatie en management.

Omdat er vanuit de cursisten regelmatig vragen kwamen over praktische handelingen werd dit jaar voor het eerst ook een IC-dag aan de cursus toegevoegd. Op deze manier was er naast de theorie ook aandacht voor de meer praktische zaken.

 

IC-dag Orthopedie

Het programma de IC-dag Orthopedie beloofde leuke een afwisseling tussen theorie en praktijk te worden. ’s Ochtends was er tijd voor de theorie. Ook nu weer werden cases besproken die men zelf per e-mail had aangedragen en werd er aandacht besteed aan het beoordelen van röntgenfoto’s. Het middagprogramma stond in het teken van de praktijk. Hierbij zou er weer opgefrist worden hoe je een goed orthopedisch onderzoek kunt uitvoeren en zouden de geheimen van een niet-afzakkend spalkverband uit de doeken worden gedaan.

 

De theorie

Zoals gezegd kunnen cursisten zelf van te voren cases over het onderwerp inleveren. Het grote voordeel hiervan is dat jij bepaalt wat er wordt besproken. Omdat je tijdens de IC-cursus het gehele jaar dezelfde jonge dierenartsen bij je in de groep zitten, is er niet snel een vraag gek of dom. Voordeel is dat je vaak ook allemaal tegen dezelfde problemen aanloopt, zoals collega’s die bepaalde dingen doen “omdat we het al dertig jaar zo doen”. De grootte van de groep wordt expres klein gehouden om de deelname aan de discussie bevorderen.

Tijdens het bespreken van de cases gaven specialist chirurgie Edgar Scheepens en orthopedisch chirurg Radboud Kemme zeer geduldig en uitvoerig (evt. ondersteund door tekeningen) op alle vragen antwoord. Alleen soms zo uitvoerig, dat het praktische oogpunt wat werd ondergesneeuwd. Om ervoor te zorgen zoveel mogelijk vragen binnen de tijd konden worden behandeld, trad organisator Marije Persoon op als time-manager en greep –zo nodig- in als de focus verloren dreigde te raken.

 

De praktijk

Daarna was het tijd om aan de slag te gaan tijdens de workshops. Radboud Kemme demonstreerde ons de fijne kneepjes van een goed orthopedisch onderzoek op een levende hond. Hierbij ging hij af en toe wel erg ver op de details in. Hieruit sprak natuurlijk zijn enthousiasme, maar met een overvloed aan Latijnse namen was het soms toch moeilijk om bij te blijven. Het anatomie-onderwijs bleek toch een beetje te zijn weggezakt…

Edgar Scheepens leerde ons vervolgens hoe een muurvast spalkverband aan te leggen, met enkele tips waardoor de weddenschap “hoe-lang-blijft-het-verband-zitten?”, altijd door jou wordt gewonnen. Doordat je direct vragen kon stellen en materialen uit je eigen kliniek mee mocht nemen, was dit een leuk en praktisch onderdeel.

Conclusie

Achteraf kan ik zeggen dat ik deze IC-dag zeer nuttig en waardevol vond. De cursus zelf is zeer laagdrempelig en er is voldoende ruimte om vragen te stellen, ook tijdens het praktische gedeelte. Hierdoor kun je zelf beïnvloeden waar aandacht aan wordt besteed tijdens de nascholing, in tegenstelling tot een lezing tijdens een symposium. Daarnaast worden alle besproken vragen naderhand per e-mail toegezonden. Fijn, want daardoor hoef je niet als een bezetene alles te noteren.

In de besproken cases werd door de specialisten niet alleen gekeken naar de wetenschappelijke achtergrond van methodes en medicatie, maar ook naar de praktische toepasbaarheid, en dat is een grote plus als je van kennis naar kunde wilt!

Één klein minpuntje is dat er soms toch nog (te) lang wordt stilgestaan bij een bepaald onderwerp, waardoor we niet alle cases konden behandelen. Maar… omdat het een interactieve cursus is kregen we als groep wél de gelegenheid om aan te geven welke casus we graag behandeld wilden zien!

 

Win een iViP IC-jaar!

Wil jij ook van kennis naar kunde? Doe dan nu mee met onze win-actie en win een gratis iViP IC-jaar.

Dacht je een sterilisatie-litteken te zien, maar bleek het een kater te zijn? Tegen de eigenaar van een bijzonder ras gezegd dat “Het toch wel een hele leuke kruising is”?  Per ongeluk de kennelhoest-enting subcutaan gegeven?

Deel je leukste/grootste/stomste blunder die je als jonge dierenarts maakte op onze Facebookpagina en misschien ben jij dan de winnaar! Geen Facebook of wil je het liever niet online zetten? Je mag ook je inzending via ons contactformulier doorgeven.

 

De voorwaarden

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 4 februari 2013