Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – V-gel voor de kat

Door Annemiek Bosma – Sinds kort is er voor dierenartsen een nieuwe techniek op het gebied van anesthesie beschikbaar. Naast de welbekende ‘kapjes’ en endotracheaaltubes zijn er voor katten en konijnen nu ook larynxmaskers op de markt. Maar wat zijn de voordelen van deze techniek? En zijn ze net zo makkelijk in gebruik als de fabrikant claimt? Instrulife stelde een aantal V-gel modellen beschikbaar aan Veterinaire Nascholing en wij onderwierpen ze aan een grondige test. In dit artikel reviewen wij de V-gel voor de kat. Benieuwd? Lees dan verder.

 

Larynxsmaskers: wat en waarom?

Tijdens het differentiatie co-schap anesthesie kwamen ze heel zijdelings even aan bod, de larynxmaskers. Een anesthesie-medewerker van de UKG haalde een aantal humane varianten tevoorschijn, meer om te laten zien dat ze bestonden. Door het beetje dubieuze uiterlijk stonden wij voornamelijk een beetje besmuikt te grinniken en waren ze al snel weer vergeten.

Maar sinds kort heeft Docsinnovent de V-gel op de markt gebracht. Een larynxmasker (of ‘supraglottic airway device’ zoals ze het zelf noemen) welke speciaal is ontworpen voor de kat en het konijn. Door de anatomische verschillen tussen deze twee diersoorten zijn het twee verschillende modellen. In deze review testen wij de V-gel voor de kat, de review over het model voor het konijn lees je hier.

Het grote verschil tussen de V-gel en een endotracheaaltube is dat de V-gel over de larynx ligt en niet in de trachea gaat. De V-gel omsluit de larynx  en is daardoor ook geschikt voor het (mechanisch) beademen van je patiënt. Daarnaast wordt de oesophagus afgesloten om aspiratie te voorkomen.

Maar waarom zou je voor je anesthesie overstappen van je vertrouwde endotracheaaltubes naar de V-gel? Het belangrijkste argument is het risico op trauma van de trachea wat kan optreden bij het gebruik van  endotracheaaltubes. Zo kan een te hard opgeblazen cuff necrose van de tracheawand als gevolg hebben. Daarnaast kan er zelfs, met name tijdens het verplaatsen van de patiënt, perforatie van de trachea optreden. Uit een grootscheeps Brits onderzoek bleek dit risico zo reëel dat bij kortdurende ingrepen geadviseerd werd om terughoudend te zijn met het gebruiken van endotracheaaltubes.  De V-gel gaat niet de trachea in maar ligt over de larynx en kent deze risico’s dus niet.

Bij gebruik van de old-school anesthesie-maskers (of ‘kapjes’) heb je natuurlijk ook geen risico op trauma van de trachea. Maar ze zijn ongeschikt voor het beademen van patiënten en door de slechte aansluiting kan lekkage van anesthesiegassen optreden.

 

De V-gel

Het V-gel model voor de kat is beschikbaar in 6 maten: C1 t/m C6. De kleinste maat is geschikt voor katten van 1,5 – 3 kg, de grootste maat is geschikt voor de grotere rassen van 5 kilo en meer.  Van Instrulife ontvingen wij een C2 en een C3 om te testen.

De V-gel wordt geleverd in een kartonnen doos met daarin de V-gel en een uitgebreide gebruiksaanwijzing. De fabrikant levert tevens het glijmiddel “VetLube” maar in principe is elk glijmiddel geschikt.

Als je de steriele verpakking opent zie je de V-gel, verpakt in een stevige plastic standaard. Geplaatst in deze standaard kan de V-gel ook geautoclaveerd worden om kruisbesmetting tussen patiënten te voorkomen. Het product is dusdanig getest dat het veilig 40 keer geautoclaveerd kan worden. De plastic standaard bevat een overzicht waarop je handig kan aankruisen hoe vaak het model al gebruikt is.

De V-gel is gemaakt van zacht gel-achtig latexvrij rubber op de plaatsen waar het contact maakt met weefsels. De overige delen zijn gemaakt van hard doorzichtig plastic. Aan de dorsale zijde zit een kleine cuff die opgeblazen kan worden voor extra stabiliteit, hoewel dit in veel gevallen niet nodig is. Omdat deze cuff niet in de trachea geplaatst is maar tegen het palatum zit is de kans op weefselnecrose zo goed als nihil. Verder zijn er aan de zijkant vleugels gemaakt waarmee je de V-gel aan je patiënt kan bevestigen en is een aansluiting voor een capnograaf geïntegreerd.

Meer weten over de ontwikkeling en alle eigenschappen van de V-gel? Bekijk dan dit filmpje

 

Gebruik

Maar nu over naar het belangrijkste: Hoe is de V-gel in het gebruik? Volgens de fabrikant is het een ‘piece of cake’ en kan iedereen het binnen mum van tijd leren.  Ondanks deze geruststellende woorden heb ik me wel grondig voorbereid door  van te voren de gebruiksaanwijzing grondig door te nemen en de instructievideo’s op de website te bekijken.

In het kort komt het er op neer dat je de kat net zo laat vasthouden als bij het plaatsen van een endotrachaaltube. Je sprayt de larynx met lidocaïne spray en wacht tot deze goed is ingewerkt. Ondertussen zorg je dat je V-gel aan alle kanten goed bedekt is met glijmiddel. Je kunt de VetLube van de fabrikant gebruiken maar ‘gewoon’ glijmiddel of medische siliconenspray is ook prima.  Het nadeel van een traditioneel glijmiddel is dat je het risico loopt dat het de opening blokkeert. Ik geef zelf daarom ook de voorkeur aan een glijmiddel in een sprayvorm.

Bij het inbrengen trek je de tong goed naar buiten en brengt je de V-gel in tot je weerstand voelt. De punt steekt dan in de oesophagus en de open onderzijde ligt over de trachea-ingang. De fabrikant raadt aan om de V-gel alleen in combinatie met een capnograaf te gebruiken om zo een goede kwaliteit anesthesie en monitoring te kunnen garanderen. Ik vond het vooral handig omdat je capnograaf een bevestiging geeft dat je de V-gel goed geplaatst hebt. Vervolgens blaas je eventueel de dorsale cuff op voor extra stabiliteit en bevestig je de V-gel met verbandwindsels of touwtjes achter de oren van de kat.

Ik moet zeggen, het plaatsen van de V-gel is inderdaad erg eenvoudig! Wat ik in het begin nog het lastigste vond is de selectie van de juiste maat. De bijgeleverde maattabel geeft je wel een indicatie, maar je moet toch altijd even kijken welke het beste past. Daarnaast blijft in het begin altijd een beetje onzekerheid; ‘Heb ik ‘m wel ver genoeg ingebracht?” “Zit hij wel op de juiste plek?”. Het is een nieuw product, dus je hebt niet een docent of een ervaren collega die je even geruststelt. Maar zeker als je de V-gel samen met een capnograaf gebruikt heb je het zo onder de knie.

 

Verkrijgbaarheid

De V-gel cat van Docsinnovent is o.a. verkrijgbaar bij Instrulife voor € 190,39 (excl. Btw) per stuk (België). Voor Nederlandse verkoopinformatie en verkoopprijzen kun je terecht bij Delta Medic.

 

Conclusie

De V-gel is in mijn ogen een goed en veilig alternatief voor de het gebruik van endotracheaaltubes bij de kat. Zeker bij kortdurende ingrepen waarbij endotracheaaltubes gezien de risico’s van trachea trauma worden afgeraden. Ze zijn makkelijk in gebruik, er treedt geen lekkage van anesthesiegassen op en je kunt er ook je patiënten mee beademen. Daarnaast zijn ze geschikt om te autoclaveren zodat er geen kruisbesmetting tussen patiënten kan optreden.

Nadeel is dat mogelijk niet elke praktijk beschikking heeft over een capnograaf, en het is wel aan te raden om de V-gel samen met een capnograaf te gebruiken. Mogelijk is de prijs voor sommige dierenartsen in eerste instantie wat aan de hoge kant. Uitgaande van maximaal 40 keer autoclaveren kost het gebruik van de V-gel ongeveer €5  per keer. Maar de veiligheid van je anesthesie-patiënten is natuurlijk ook wat waard!

nieuws, Reviews

toegevoegd op 14 januari 2013

Tags: , ,