Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – Ultrascope stethoscoop

Door Annemiek Bosma – Sinds kort is er een nieuw type stethoscoop in de Benelux verkrijgbaar, de Ultrascope. Een stethoscoop waarbij een ding meteen in het oog springt: het opvallende uiterlijk. Maar behalve de ‘looks’ zou deze stethoscoop ook nog eens goede prestaties leveren. Dat wilden we bij Veterinaire Nascholing wel eens testen!
Importeur stethoscoop.org stelde aan ons een model beschikbaar om te reviewen. Benieuwd naar de ervaringen? Lees dan verder.

 

De verpakking

De Ultrascope is online verkrijgbaar en wordt per pakketpost geleverd. Tijdens het transport is de stethoscoop goed beschermd met een kartonnen doos en bubbel-envelop. De Ultrascope zelf wordt geleverd in een doorzichtig plastic tasje. Handig om de stethoscoop in mee  te nemen.

Bijgeleverd zijn een extra set oordopjes en een plastic ‘name-tag’ waar je je naam op kan schrijven. Helaas zat bij mij het stickertje er wat scheef opgeplakt wat wat slordig oogde. 

 

Het uiterlijk

Het uiterlijk is het ‘unique selling point’ van deze stethoscoop. Niet alleen kun je kiezen uit 18 verschillende kleuren van de slang, er zijn letterlijk tientallen verschillende designs van het borststuk verkrijgbaar. Variërend van redelijk neutraal tot soms een beetje kitscherig.

Persoonlijk vind ik de wat meer ‘rustigere’ designs zoals bij het geteste model best leuk, maar toch vind ik mijn Littmann een iets professionelere uitstraling hebben. Het is maar net wat je meer aanspreekt. Het is ook mogelijk om de stethoscoop te laten graveren, zo ontving ik onlangs bij een symposium een model waarbij logo en naam van de farmaceut waren gegraveerd.

 

De specificaties

De Ultrascope stethoscoop is een enkelzijdige akoestische stethoscoop met een drukgevoelig membraan, er wordt dus geen elektronische versterking gebruikt. De fabrikant claimt dat deze stethoscoop geen hinder ondervindt van omgevingslawaai en ook een goed geluid geeft bij auscultatie door kleding of vacht heen.

Op de Amerikaanse site staat zelfs dat je in staat zou zijn om het hart te kunnen beoordelen door het spinnen van een kat heen. Interessant! Want alle trucs ten spijt, mij lukt het nooit om die spinnende katten stil te krijgen.

Het borststuk is gemaakt van acryl in drie formaten beschikbaar: adult / pediatric / neonatal. Het model in deze review heeft een ‘adult’ borststuk.

Het diafragma zit aan het borststuk vast met een metalen ring. Bij de Littmann die ik gebruik is deze ring afgeschermd met rubber waardoor het bij contact met de huid minder koud aanvoelt. Maar omdat er bij dieren toch altijd een vacht tussen zit, vind ik dit geen groot gemis bij de Ultrascope.

De slang is gemaakt van PVC en latex-vrij. De slang is via de RVS oorbeugel aan de oordopjes verbonden. Deze zijn tevens gemaakt van PVC maar hierbij staat in de specificaties niet specifiek vermeld dat ze latex-vrij zijn.

 

Gebruik

Ondanks dat het oog ook wat wil, gaat het natuurlijk wel om de prestaties. Omdat de meeste dierenartsen gebruik maken van een Littmann heb ik zowel mijn Littmann Classic SE (vergelijkbaar qua prijsklasse) als de Ultrascope gebruikt om de geluidskwaliteit en het gebruiksgemak te kunnen vergelijken.

Wat betreft gebruiksgemak vind ik de Littmann net iets fijner werken. De Ultrascope heeft namelijk een vrij fors en bol borststuk, hierdoor heb ik het gevoel net wat minder ‘grip’ op het borststuk te hebben. De Littmann kan ik tussen wijs- en middelvinger klemmen waardoor ik mijn hand vrij vlak kan houden. Met name bij auscultatie tussen voorpoot en borst werkt dit makkelijker.

De oordopjes van de Ultrascope sluiten goed aan in mijn oren en zijn niet te hard. Ik heb toch een lichte voorkeur voor de net iets flexibelere oordopjes van de Littmann, maar het verschil is marginaal.

En dan het belangrijkste: de geluidskwaliteit. Ik zal eerlijk zeggen dat ik dit moeilijk vind om te vergelijken. Hoewel ik bij veel patiënten met beide stethoscopen geluisterd heb, blijft het moeilijk om een keihard oordeel te vellen. Ik vond de geluidskwaliteit van de Ultrascope goed en denk dat ik wel kan zeggen dat deze twee modellen qua geluidskwaliteit op gelijk niveau zitten.

En dan is er nog de claim dat de Ultrascope geen last zou hebben van omgevingsgeluid en een goed geluid zou geven door verbanden en vacht heen. Wat betreft het omgevingsgeluid, in mijn ogen hangt dat met name af van hoe goed je oordopjes de gehoorgang afsluiten, en dat doen ze prima. Binnen bepaalde grenzen natuurlijk, want tegen een spreekkamer vol jengelende kinderen, blaffende honden en rinkelende telefoons is natuurlijk geen enkele stethoscoop opgewassen…

De auscultatie door verbanden en kleding heen heb ik maar even bij mezelf getest. Het geluid is dan nog verrassend goed, maar dat gold ook voor m’n andere stethoscoop.

 

Conclusie

De Ultrascope is een stethoscoop met een prima geluidskwaliteit die je compleet kan aanpassen aan je eigen smaak. Perfect als je op zoek bent naar een unieke stethoscoop!

De Ultrascope kost € 73,50 en is verkrijgbaar via www.stethoscoop.org

 

nieuws, Reviews

toegevoegd op 3 december 2012

Tags: , ,