Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review: Formularium Huisdieren

Door Annemiek Bosma – Als je niet al te lang geleden bent afgestudeerd, is er kans dat je ‘m nog ergens hebt liggen. Het “Formularium van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, hond en kat”. Een gestencild boekje op zakformaat, handig, maar eigenlijk al jaren aan vervanging toe. En sinds 25 oktober dit jaar lijkt die vervanging er eindelijk te zijn. Toen werd namelijk het eerste exemplaar van het “Formularium Huisdieren”, geschreven door drs. F.C. Droës, uitgereikt. Ik was erg benieuwd naar dit nieuwe formularium, in deze review lezen jullie mijn ervaringen.

 

Eerste indruk

De eerste indruk van het boekje is erg positief. De omslag oogt strak en modern, ook komen de diverse iconen op de cover weer terug in het boek. Het formaat is wel een stuk groter dan het ‘oude’ formularium. Niet alleen is het iets breder, het is vooral ook hoger. Dit maakt dat het een stuk prettiger leest, maar je stopt ‘m niet meer zo makkelijk in de zak van je jas.

Klik op de afbeelding voor grotere weergave

Inhoud van het formularium

Als je de inhoudsopgave van het formularium bekijkt (Ai! Wel jammer van dat spelfoutje in ‘disclaimer’) valt gelijk op dat er naast het overzicht van stoffen op generieke naam, er nog veel meer nuttige informatie in is opgenomen. Zo is er een hoofdstuk over rasgebonden medicijn overgevoeligheden en staan er een aantal therapierichtlijnen in, maar hierover later meer.

In het overzicht staan alle stoffen gerangschikt op generieke naam. Alle stoffen? Nee, toevallig viel mij op dat acetylsalicylzuur onder de merknaam ‘Aspirine’ in het overzicht staat. Geen onoverkomelijk probleem, maar wel een beetje inconsequent. Het overzicht oogt erg compleet, ook veel humane medicatie die off-label gebruikt kan worden, is in het overzicht opgenomen.

Naast de generieke stofnaam worden ook de merknamen vermeld zoals deze in Nederland momenteel verkrijgbaar zijn. Ook staat er een icoon naast waaraan je in een oogopslag ziet in welke groep dit geneesmiddel valt.

Per stof staat beknopt de meest relevante informatie weergegeven. Bij de dosering vind je in de meeste gevallen de dosering voor zowel hond als kat, maar in een aantal gevallen staat ook de dosering voor bijzondere dieren (zoals konijnen en vogels) vermeld.  

Navigeren

Het zoeken in het formularium is erg eenvoudig. Aan de zijkant geeft de alfabetische balk duidelijk aan waar je in het overzicht zit. Ook vind je achterin een overzicht van medicatie per groep (“Dermatologie” “Cardiovasculair” etc) en een index op generieke én merknaam.

Klik op de afbeelding voor grotere weergave

De extra’s

Zoals gezegd bevat dit formularium naast de informatie over medicatie ook nog een aantal ‘extra’s’. Zo is er een apart hoofdstuk over rasgebonden medicijnovergevoeligheid.Het bevat een uitgebreid overzicht over welke stoffen problemen kunnen geven bij MDR1 positieve dieren. Maar ook veel andere medicijn overgevoeligheden staan vermeld. Persoonlijk vind ik dit een hele nuttige toevoeging aan het formularium.

Net zoals in het formularium van de faculteit staat er een korte uitleg over het opstellen van een recept. Ik vind de uitleg in het Formularium Huisdieren alleen wel erg beknopt en mis de uitgebreidere uitleg van het ‘oude’ formularium. Want hoe zat het ook al weer met termen als “d.t.d.” en “m.f. l.a.”?

Als laatste staan er nog een aantal therapierichtlijnen beschreven. Aan bod komen: chronische hartklepziekte, nierziekte/nierfalen, braken en partus bij gezelschapsdieren. Erg interessant, maar het voelt wat willekeurig, waarom juist deze onderwerpen en niet, om maar wat te noemen, hyperthyreoidie? Desondanks vind ik bijvoorbeeld het diagram voor de partus erg handig! In plaats van de therapierichtlijnen had ik zelf misschien liever anesthesieprotocollen gezien, maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

 

Conclusie

Na het Formularium Huisdieren een tijdje gebruikt te hebben, kan ik niet anders dan enthousiast zijn! Tuurlijk, er zijn hier en daar wat kleine (persoonlijke) kritiekpuntjes, maar over het algemeen vind ik het boekje zeer prettig en praktisch in gebruik. Een van mijn assistentes merkte al op “Jij bent wel heel erg blij met dat nieuwe boekje van je hé”.
Er zijn natuurlijk (buitenlandse) alternatieven, zoals Plumb en het formularium van de BSAVA, maar die hebben weer als nadeel dat zaken als merknamen en registraties vaak niet overeenkomen.

Het “Formularium Huisdieren” is verkrijgbaar via de DSK en op de webshop van Dierenkliniek Pietersberg.

nieuws, Reviews

toegevoegd op 12 november 2012

Tags: , ,